sport
0

Rekordi na Paraolimpijskim igrama u Sočiju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Paraolimpijske igre u Sočiju već nakon četiri takmičarska dana postigle su nove rekorde po gledanosti i prodaji ulaznica.

Krovna organizacija za sport invalida - Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) saopšto je da je u Sočiju već prodano 287.000 ulaznica, što je za 57.000 više u odnosu na prošle igre u Vancouveru.

Vodstvo IPC je veoma zadovoljno i s posjetom svoje službene internet stranice www.paralympic.org, koju je već prvog dana posjetilo više ljubitelja sporta nego u Kanadi tokom cijelih igrara.

Paraolimpijske igre u Sočiju su počele su 7. marta, a završavaju se u nedjelju, 16. marta. Na igrama učestvuje rekordnih 45 država sa 575 sportista, koji se bore za 72 kompleta medalja u pet sportova - alpskom skijanju, biatlonu, skijaškom trčanju, hokeju i curlingu u invalidskim kolicima.

Nakon četiri dana igara najuspješniji su domaći takmičari Rusije sa 24 osvojene medalje, od kojih sedam zlatnih.

Bosnu i Hercegovinu predstavlja dvoje sportista u alpskom skijanju - Ilma Kazazić i Senad Turković.

Turković, jedini takmičar s amputacijom na obje noge u Sočiju, utrku u slalomu će voziti 13. marta, dok je njegov nastup u veleslalomu na programu 15. marta. Ilma Kazazić će nastupiti u veleslalomu posljednjeg dana igara, 16. marta.