sport
0

Reflex pobjednik Goodyear lige

NINA/Sarajevo-X
U dramatičnoj i uzbudljivoj završnici u Zagrebu košarkaši beogradskog Reflexa su i drugi put ove sezone pobijedili košarkaše Cibone (70:71), ali ova pobjeda ima veliki značaj, s obzirom da su došli do prvog velikog trofeja i potvrdili da se radi o jednoj jakoj i vrlo dobro organiziranoj ekipi.

Tim trijumfom Reflex je naplatio nesretne poraze u finalu Kupa SCG-a, odnosno polufinalu Uleb cupa. S druge strane, Cibona je potvrdila da joj nedostaje pobjednički mentalitet.

Cibona je više nego nervozno ušla u utakmicu, a njeni igrači nakon poena Sesara promašuju nekoliko šuteva i Reflex polako preuzima kontrolu igre. Freeman pogađa dvije trice, a nakon zakucavanja Frienda semafor pokazuje 6:14 u korist gostiju i Anzulović zove minutu odmora. Po prvi put Reflex ima osjetniju prednost od devet poena dvije minute prija kraja prve četvrtine. Cibona ima velikih problema pod košem, a Bariša Krasić je jedini koji ''vukove'' drži u životu. Nakon serije od 5:0 prednost Reflexa je smanjena na –3, ali do kraja prve četvrtine ipak ekipa iz predgrađa Beograda ostaje na +5 (20:25).

U drugoj četvrtini košarkaši Cibone Žižić, Poljak, Mamić i Rimac ulaze u veliki broj prekršaja te se Anzulović odlučuje na zonsku obranu 2-3, sa samo jednim visokim igračem. To daje samo djelomično rezultat jer opet na kraju prvog poluvremena Reflex ima pet poena viška (40:45). Potvrda vrlo lošeg šuta Cibone najbolje se oslikava kroz podatak da su pogodili samo tri trojke iz jedanaest pokušaja. Na startu drugog poluvremena košarkaši Reflexa ne uspijevaju postići koš čitave dvije minute, ali zato s druge strane Poljak već u 22. minuti pravi peti prekršaj.

U 25. minuti dolazi do prvog izjednačenja, i to zahvaljujući Sesaru koji postiže šest poena u nizu. Dvije minute prije kraja treće četvrtine Freeman promašuje dva slobodna bacanja, dok je s druge strane Popović siguran i Cibona vodi 57:56. Kraj treće četvrtine Cibona zaključuje sa 4:0 i vodstvom od 61:56.

Posljednja četvrtina donosi veliki broj promašaja i s jedne i s druge strane, dosta nervoze u obje ekipe, ali i niz čudnih sudačkih odluka. Cibona ima priliku zadati posljednji udarac Reflexu već na startu posljednje dionice, ali Golemac, Popović i Žižić ne završavaju napade, pa je četiri minute prije kraja opet izjednačeno (63:63). Pedeset pet sekundi prije kraja Sesar je poentirao za 69:66, ali Popović je odgovorio tricom. Tada na scenu stupa Golemac koji u posljednjih 30 sekundi od četiri moguća pogađa samo jedno bacanje.

S druge strane Stefanović pogađa oba bacanja za minimalnih 70:71, vodstvo Reflexa sedam sekundi prije kraja. Posljednji napad Cibone poveo je Marko Popović koji je krenuo na ulaz, ali je zaustavljen u reketu Reflexa. Dvije sekunde prije kraja Cibona pokušava akcijom iz auta napraviti preokret, ali je Sesarov pokušaj zaustavljen. U tim trenucima nastala je mala gužva na terenu jer su košarkaši Reflexa slavili pobjedu, dok su košarkaši i rukovodstvo Cibone tražili korake Frienda.

Nakon kraćih konsultacija sudačke trojke koja se nije proslavila u finalu, potvrđen je Reflex kao pobjednik finala trećeg izdanja Goodyear lige.