Banja Luka
0

FOTO / Red Bull X-Fightersi gase struju

Sarajevo-x.com
Banjalučani će definitivno dugo pamtiti veče 10. juna 2010. godine i spektakularni šou koji su im priredila četiri vrhunska svjetska Red Bull X-Fightera. Na improviziranoj areni ispred tvrđave Kastel odigrao se bliski susret prve vrste u punom smislu: okupljena masa od oko 10 000 gledalaca sa nevjericom je promatrala letove hrabrih FMX vozača na dvotaktnim KTM motorima dok su parali topli večernji zrak izvodeći najnevjerovatnije vratolomije.

No, da krenemo ispočetka: do 20.00 sati, kada je event trebao početi, prostor ispred Kastela lagano se ispunjavao sve dok i ulice preko puta nisu bile krcate. Event je skoro došao u pitanje kada je u cijelom kvartu nestalo struje. No, Red Bull ne bi bio to što jest kada ne bi imao rješenje i za to - na event vozilu, prerađenom kamionu TAM 110, uključen je agregat i sa kamiona je DJ muzikom počeo zagrijavati atmosferu, a vozači BMX tima Zion iz Hrvatske su to isto radili izvodeći fantastične skokove i trikove na rampi postavljenoj ispod glavne.

A, onda je voditelj najavio glavne zvijezde večeri: Nicka Franklina (Novi Zeland) i trojicu Belgijanaca Bjorna Van den Broecka, Jimmyja Verburgha i Gillesa Dejonga. Ova četiri vrhunska FMX vozača su izašla na arenu i, nakon uvodnog kruženja i turiranja moćnim motorima, šou je počeo. Vozači su izvodili nevjerovatne trikove iz FMX repertoara: backflip, scorpio, superman… prvo pojedinačno, a potom na kraju runde u nizu jedan za drugim, što je izazvalo erupciju oduševljenja u publici.

Zapanjena je publika ispočetka bila skoro potpuno nijema, ne vjerujući da se ono što vide uistinu dešava. Potom su se prolomili uzvici oduševljenja i aplauzi. Bilo je skoro jezivo gledati smione letače na motorima kako izvode opasne vratolomije: osjetljiviji dio publike je često okretao glave na drugu stranu u strahu da se skokovi ne završe padom, možda i kobnim.

Zaista, posmatrati Red Bull X-Fightere uživo i na snimku su dva potpuno različita iskustva: samo kada ih vidite svojim očima, možete shvatiti koja je hrabrost, vještina i snaga potrebna za bavljenje ovim sportom, neprikosnovenim u svijetu freestyle motocrossa. Nakon prve runde, na scenu su ponovo stupili sjajni BMX-momci iz Ziona.

Kako sreća prati hrabre, a Red Bull X-Fighteri to više nego sigurno jesu, i struja je došla, tako da je publika u drugoj rundi mogla uživati u potpunosti, uz izvrstan svjetlosni šou i zvuk sa moćnog razglasa.

Na ovakvim demonstracijskim eventima Red Bull X-Fighteri obično voze dvije runde, no vidjevši koliko je publika oduševljena sami vozači su izrazili želju da izvedu još jednu rundu trikova. No, tada je ponovo došlo do nestanka struje u cijelom kvartu. Red Bull X-Fighteri su uspjeli ugasiti struju!

Kako se već smračilo, nije bilo moguće nastaviti sa skokovima. Publika se nevoljko razišla, nadajući se da će struja opet doći i da će moći gledati još skokova. No, svi su bili više nego zadovoljni onim što su vidjeli, a ulice su bile ispunjene lokalnim motoristima i biciklistima koji su bili potpuno pod utiskom fantastične predstave kojoj su prisustvovali.

Red Bull X-Fighters svjetska turneja 2010., nakon održanih takmičenja u Meksiku i Egiptu, nastavlja se 26. juna takmičenjem u Rusiji, a zatim slijede Španija, Engleska i Italija.