sport
0

Red Bull X Fighters: Clinton Moore slavio u Abu Dhabiju i postao šampion u 2015.

Klix.ba
Clinton Moore iz Australije šampion je Red Bull X Fightersa za 2015.godinu. On je u petak pobijedio u Abu Dhabiju na posljednjem ovosezonskom takmičenju. Svojom vožnjom i trikovima oduševio je gledatelje i sudije. Bio mu je to treći trijumf od pet takmičenja. Na taj način zasluženo je dotakao vrh.

Osim trijumfa u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Moore je pobijedio u Meksiku i Grčkoj. Njegov najveći konkurent Thomas Pages imao je identičan broj bodova kao Moore pred finalni obračun u Abu Dhabiju (280). Također, Pages je imao priliku da postane drugi vozač u historiji ovog takmičenja koji je dva puta osvojio prestižnu freestyle motocross seriju. Šampion je bio 2013. godine.

Ipak, Francuz je potpuno podbacio u ključnim trenucima. Dva puta je pao u kvalifikacijama. Na kraju se morao zadovoljiti osmim mjestom. U ukupnom poretku ostao je na drugom mjestu. Zanimljivo, na pobjedničkom postolju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila su tri takmičara iz Australije.

Rob Adelberg je u Abu Dhabiju završio na drugom mjestu, dok je bivši prvak i njegov sunarodnjak Josh Sheehan zauzeo treću poziciju.

Redoslijed takmičara u Abu Dhabiju:

1.Clinton Moore (Australija) 2. Rob Adelberg (Australija) 3. Josh Sheehan (Australija)

Redoslijed prvih pet u ukupnom poretku:

1.Clinton Moore (Australija) 380 bodova 2. Thomas Pages (Francuska) 305 bodova 3. Rob Adelberg (Australija) 215 bodova 4. Josh Sheehan (Australija) 210 bodova 5. Levi Sherwood (Novi Zeland) 185 bodova