Ekstremno takmičenje
22

Red Bull Rampage je spektakl poput Super Bowla na dva točka

D. B.
Uzbudljivo i spektakularno takmičenje Red Bull Rampage izgradilo je reputaciju poput kultnog Super Bowla u svijetu ekstremnih sportova, a vrhunske MTB zvijezde su sretne kada se sigurno spuste niz stazu. To dovoljno govori koliko je takmičenje zapravo zahtjevno i ekstremno. Novo izdanje za 2023. godinu počinje u petak na liticama Virgina u Utahu.

Jedini događaj na svijetu koji donekle parira Red Bull Rampageu je Natural Selection Tour, na kojem neki od najboljih snowboardera svijeta iz različitih disciplina demonstriraju svoje sposobnosti na ekstremno zahtjevnim stazama. Može se reći da je Red Bull Rampage najekstremniji i najintenzivniji test za sportiste iz svijeta brdskog biciklizma, koji itekako oduševljava fanove.

Slopestyle zvijezda Nicholi Rogatkin je probudio entuzijazam obožavatelja za ovogodišnje izdanje Red Bull Rampagea tako što je otputovao u New York City, gdje su se startne kapije ovog velikog sportskog događaja pojavile na kultnim lokacijama uključujući Domino Park i Liberty State Park. Također, upriličeno je i imerzivno iskustvo u LUME Studiosu te je iskorištena vrhunska projekcija kako bi se gosti "virtuelno transportovali" u otvorene prostore planine Virgin u Utahu.

"New York City je poznat po tome što je brz i frenetičan, potpuna je suprotnost širokim i otvorenim pustinjama Virgina u Utahu. Bilo je sjajno istražiti kontrast između toga", izjavio je 27-godišnji Amerikanac.

Za razliku od tradicionalne slopestyle staze za brdski biciklizam s drvenim rampama i glatkim terenom, Red Bull Rampage je više freeride (slobodna vožnja) događaj na terenu s veoma malim prijanjanjem, dok učesnici voze robusne bicikle za spust s puno suspenzije i s velikim gumama.

Biciklisti i njihov mali tim za kopanje mogu izraditi prirodni teren za svoje rute, odnosno linije unutar označenog područja tokom prva četiri dana koristeći lopate, krampe i 75 vreća pijeska prije dana odmora, a potom imaju četiri dana za vježbanje.

Također, učesnici imaju dvije vožnje od po tri minute, tokom kojih trebaju impresionirati sudije vožnjom kroz različite nivoe težine svoje linije, trikovima, stilom, fluidnosti i kontrolom, ali i skokovima preko stijena od kojih zastaje dah.

Top pet vozača iz 2022. godine automatski se kvalificiralo za ovogodišnji događaj, dok im se ostalih 13 pridružilo zahvaljujući wildcardu i odabiru komiteta sastavljenog od nekadašnjih Rampage takmičara, profesionalnih sportista, sudija i stručnjaka iz industrije na osnovu rezultata takmičenja i videozapisa.

Četiri bivša pobjednika i tri rookieja (novajlije) nalaze se među ostalim takmičarima, što znači da je riječ o kombinaciji iskusnih veterana i "gladnih" novajlija spremnih da ostave značajan trag na ovom događaju.

Na pomenutoj lokaciji je održano pet događaja na kojim su se dogodili neki fantastični trenuci freeridea uključujući najveći svjetski 360 okret koji je izveo Cameron Zink 2010. godine, kao i legendarni okret unazad Kellyja McGarryja iznad procjepa od 22 metra iz 2013. godine.

Šampiona Bretta Rheedera neće biti jer se on povukao iz takmičenja. Četverostruki pobjednik Brandon Semenuk se također automatski kvalificirao zahvaljujući trećem mjestu osvojenom 2022. godine, no zbog poklapanja u rasporeda ipak neće moći nastupiti na ovogodišnjem događaju. Njegova zamjena bit će Gee Atherton.

Neosporni kralj slopestyle brdskog biciklizma, Emil Johansson, nalazi se na listi zahvaljujući wildcardu i ovo će biti njegov drugi nastup na Rampageu nakon debija 2019. godine.

"Red Bull Rampage je ultimativni test vještina na brdskom biciklu. Uzbuđen sam zbog povratka u Utah nakon sedmog poziva i šanse da se ponovo povežem s najboljim biciklistima s freeride scene, ali i da pokažem svoj stil i tehniku", rekao je Szymon Godziek, drugoplasirani na Rampageu iz 2022. godine.

Učesnici Red Bull Rampagea za 2023. godinu su Szymon Godziek (Poljska), Reed Boggs (SAD), Thomas Genon (Belgija), Carson Storch (SAD), Adolf Silva (SPA), Alex Volokhov (Kanada), Bienvenido Aguado Alba (Španija), Brendan Fairclough (Velika Britanija), Cameron Zink (SAD), Clemens Kaudela (Austrija), DJ Brandt (SAD), Emil Johansson (Švedska), Jaxson Riddle (SAD), Kurt Sorge (Kanada), Kyle Strait (SAD), Talus Turk (SAD), Tom Van Steenbergen (SAD), Gee Atherton (Velika Britanija) i Reed Boggs (SAD).

Spektakularni Red Bull Rampage će biti moguće pratiti u petak uživo na Red Bull TV.