sport
6

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: Atmosfera u Mostaru se zagrijava

Klix.ba
Atmosfera u ionako vrelom Mostaru dodatno se zagrijava u očekivanju šestog ovogodišnjeg takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a prvog koje se održava u našoj zemlji. Skakači su u četvrtak održali i trening, na kojem su izveli prve skokove sa 27 metara visoke skakaonice na Starom mostu. U petak je, pored treninga, na rasporedu i prva runda skokova, a u subotu u 15:30 sati slijedi glavni dan takmičenja. Ulaz je besplatan za oba dana.

Glavna tema ovih dana u gradu su skokovi i najbolji svjetski skakači koji su stigli u grad na Neretvi i već "probili led“ skokovima sa 27-metarske skakaonice na Starom mostu. Oni su održali prvi trening, koji je protekao uz veliko zanimanje i podršku brojnih gledalaca koji su se zatekli na plaži ispod Starog mosta.

Naravno, Mostarcima nije trebalo više od nekoliko minuta da se i oni oprobaju u skokovima sa 27 metara. Dva lokalna skakača su se također popela na dodatnu, sedam metara visoku platformu podignutu na mostu i uz burno odobravanje publike izvela skokove na noge.

U petak u 15:30 sati, na rasporedu je drugi trening i prva, preliminarna runda skokova, koja je također dio takmičenja. Glavni dan takmičenja je subota 15. augusta, a program počinje u 15:30 sati. Ulaz za oba dana je besplatan.

Na gledalište na plaži ispod Starog mosta ulazit će se uobičajenim ulazima, koje će nadzirati redari. Gledaocima se preporučuje da ponesu vodu, kremu za sunčanje, šešire (ili druga pokrivala za glavu), kremu za sunčanje i peškire. Unošenje alkoholnih pića, sokova i hrane, nije dozvoljeno, osim hrane za djecu i osobe kojima je nužno potrebna.

U četvrtak je tokom dana održana i cliff diving radionica, na kojoj su Orlando Duque i Niki Stajkovic, sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, mlade mostarske skakače podučavali vještinama skokova s litice.

Navečer je održano žrijebanje za redoslijed kojim će skakači nastupati u petak. Običaj je da takmičari žrijebanje obave u duhu neke lokalne tradicije, a u Mostaru je to bilo kroz ispijanje fildžana bosanske kafe na dnu kojeg je bio ispisan startni broj.