Pretposljednja utrka
0

Red Bull Air Race utrka ovog vikenda u Indianapolisu

Piše: K. H.
Pretposljednja utrka sezone Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2018 biće održana ovog vikenda u Indianapolisu (SAD). U utrci za naslov prvaka ostala su tri pilota.

Čuvena staza Indianapolis Motor Speedway ove subote i nedjelje ugostiće još jednu uzbudljivu utrku, ali ovaj put zračnu: 14 najboljih svjetskih pilota će utrkivati u svojim letjelicama, vozeći „avio-slalom“ na pretposljednjoj stanici Red Bull Air Race sezone 2018.

Na ovoj lokaciji je u prethodne dvije sezone rješavano pitanje prvaka: Matthias Dolderer je 2016. tu osigurao prvu titulu za Njemačku, a prošle godine je Yoshihide Muroya to isto učinio za Japan.

Ovog puta, žestoku borbu za krucijalne bodove vodiće trojica prvoplasiranih u ukupnom poretku: Čeh Martin Šonka, Australac Matt Hall i Amerikanac Michael Goulian.

Šonka je u sjajnoj formi: iza sebe ima pobjednički niz od tri uzastopne pobjede i trenutni je lider prvenstva. Pobjedom ovog vikenda mogao bi čak osigurati titulu (prvu za sebe i svoju zemlju), ali pod uslovom da Hall ne bude plasiran bolje od petog, a Goulian od trećeg mjesta. Prije 12 mjeseci, Čeh je praktično imao titulu u rukama, ali ju je ispustio posljednjom vožnjom, i to baš u Indianapolisu.

No, Hall i Goulian su odlučni da borbu za osvajanje prvenstva odvedu do samog kraja. Hallu je titula dva puta izmicala za dlaku i dva puta je sezonu završavao kao viceprvak, tako da silno želi konačno podići trofej namijenjen prvaku. Uz to, poznat je po tome da u najbolju formu ulazi krajem sezone.

S druge strane, Goulian je imao najbolju sezonu u karijeri i bio vodeći u ukupnom poretku sve do lošeg nastupa na utrci u Austriji prije tri sedmice, nakon čega je pao na treće mjesto. Nakon Indianapolisa, završnica sezone će se voziti u Teksasu, i Amerikanac će sigurno dati sve od sebe da na domaćem terenu ostvari što bolji rezultat.

Naravno, ima dosta pilota koji bi lako mogli pomrsiti račune trojici pretendenata na titulu. Prije svega, tu su aktuelni prvak Muroya i Dolderer, čije su letjelice među najbržim, zatim francuska zvijezda u usponu Mika Brageot, te dvostruki prvak Kirby Chambliss (SAD). U svakom slučaju, u Indianapolisu se može očekivati neizvjesno takmičenje.