sport
1

Red Bull Aces: Skakanje iz helikoptera i nebeski slalom

Klix.ba
Ako ste mislili da je sve već viđeno u svijetu letenja i utrka, prevarili ste se. Dolazi sasvim nova generacija zračnih utrka, u kojima se takmičari utrkuju direktno i bez letjelica.

U Cloverdaleu (Kalifornija, SAD) je održana druga Red Bull Aces trka, takmičenje u wingsuit letenju. Takmičari pomoću specijalnih letećih odijela (wingsuit, ili odijelo sa krilima) velikim brzinama "klize" zrakom, a u ovom takmičenju po prvi put zaobilaze i prepreke, vozeći "nebeski slalom". Ovo je također i prvo wingsuit takmičenje u four-cross formatu (četiri takmičara startuju istovremeno), koji je preuzet iz snowboardinga i prenesen – na nebo.

Takmičari skaču iz helikoptera sa 2.440 metara nadmorske visine, a njihov zadatak je što brže preći "stazu" dužine oko 1.6 km, smještenu na visini između 1.980 i 1.065 metara. Pri tome moraju zaobići pet kapija (visine 34 metra) obješenih na helikoptere. Dvojica najboljih prolaze u naredni krug. Takmičari lete brzinama od 260 km/h, a pobjednik je onaj ko prvi prođe kroz cilj, ali i pravilno zaobiđe sve kapije.

U Kaliforniji je prošlogodišnju titulu odbranio Amerikanac Andy Farrington, čovjek koji je u svoje 33 godine sakupio nevjerovatnih 24.000 skokova! On je bio najbolji u konkurenciji 40 vrhunskih takmičara i takmičarki iz 18 zemalja sa pet kontinenata.

U videu pogledajte kako je izgledalo ovo nevjerovatno takmičenje.

Vezani članci