sport
0

Rebecci Adlington Laureus za novo lice godine

Totalsport
Mlada britanska plivačica Rebecca Adlington, osvajačica dvije zlatne medalje na lanjskim Olimpijskim igrama u Pekingu, ovogodišnja je dobitnica nagrade Laureus za najuspješnije novo sportsko lice godine.

Adlington (19) je iznenadila svijet sporta osvajanjem zlatnih odličja na 400 i 800 metara slobodnim stilom, čime je postala prva britanska plivačica na olimpijskom tronu nakon čak 48 godina. Na 800 metara je ujedno za više od dvije sekunde popravila 19 godina star svjetski rekord Janet Evans. Mladoj su plivačici priznanje u Londonu uručili sunarodnjaci, atletske legende Sebastian Coe i Kelly Holmes.

  • Velika je čast osvojiti ovu nagradu, a posebno je inspirirajuće pogledati imena 46 članova Laureusove akademije koji su glasovali, kao i imena prijašnjih osvajača ove nagrade, poput Lewisa Hamiltona, Amelie Mauresmo ili Rafaela Nadala - rekla je Adlington, kojoj su konkurencija bili srpski tenisači Novak Đoković i Ana Ivanović, američki golfer Anthony Kim, njemački vozač formule 1 Sebastian Vettel te kineski gimnastičar Zou Kai.

Prošli je mjesec Laureusovu nagradu za najbolju sportašicu u Rimu primila ruska motkašica Jelena Isinbajeva, a prije nekoliko je dana najboljim sportašem u prošloj godini u Torontu proglašen jamajčanski sprinter Usain Bolt.