sport
0

Razriješeni selektori svih nogometnih reprezentacija BiH

FENA
Na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Herecegovine (IO NSBiH), održanoj u petak u Sarajevu, podržana je inicijativa Predsjedništva da se raspiše konkurs za sva selektorska mjesta i kompletne stručne štabove, a Tehnička komisija NSBiH će sačiniti kriterije za konkurs, saopćeno je iz NSBiH.

Ovim činom razriješeni su dužnosti selektori svih nacionalnih selekcija.

Izvršni odbor NSBiH je raspravljao i o navodnom pismu grupe 13 reprezentativaca BiH, u kojem oni odbijaju da igraju za nacionalnu selekciju, dok se ne uklone čelnici Saveza. Na pojedinačne upite, koje je NSBiH upitio nogometašima da se izjasne o autorizaciji pisma, u Savez nisu stigli traženi odgovori nogometaša, te je zauzet stav, da pismo, koje nikda nije ni stiglo u Savez, zvanično ne postoji.

U saopćenju NSBiH se ističe da su Izvršni odbor i Predsjedništvo odlučni da istraju u nastojanju da se sva nogometna pitanja rješavaju kroz institucije Saveza.

"Posljednja dešavanja su produkt subjektivnih i objektivnih slabosti na koje nisu imune ni druge institucije u BiH, te se ne smije zanemariti uticaj određenih neformalnih grupa koje žele nelegalnim putem doći na određene pozicije u NSBiH. Članovi IO izražavaju iskreno žaljenje što je jedan dio medija stao na stranu pojedinaca koji žele rušiti insituciju NSBiH, atakujući na Predsjedništvo i direktora reprezentativnih selekcija, ali raduje i činjenica da su pojedine medijske kuće stale na stranu istinito prezentovanih informacija. Apsolutno sve strukture, ne samo sportske javnosti FS RS nego i NS Federacije BiH se ograđuju od pisanja jednog dijela medija i u potpunosti podržavaju Predsjedništvo na čelu sa predsjednikom Milanom Jelićem.

IO NSBiH zadužuje nadležne osobe da u skladu sa svojim ovlaštenjima pokrenu inicijativu kojom bi se sankcionisali vaninstitucionalni istupi pojedinih reprezentativaca koji žele rušiti legalno izabrane organe NSBiH. Izvršni odbor će učiniti sve da pronađe i krivce u samom NSBiH koji su na bilo koji način učestvovali i učestvuju na rušenju ugleda Saveza i najrigoroznije ih kazni. U cilju što efikasnije i istinitije prezentacije informacija u javnosti IO je donio odluku da se do daljnjeg javnost informiše putem zvaničnih saopštenja.

NSBiH prepoznaje sve naručioce koji žele destabilizovati Savez a pozdravlja sve pristalice i navijače, u isto vrijeme osuđujući šačicu izmanipulisanih ljudi koji pokušavaju rušiti reprezentaciju. Predsjedništvo, IO i direktor reprezentativnih selekcija su obezbjedili sve uslove igračima za normalan rad čak i kad su pojedinci koji su promovisani u mit vršili neprimjeren pritisak na isplate i visine premija, za neostvarene rezultate", saopćeno je iz NSBiH.