Zbog koronavirusa
8

Raste pritisak na MOK: Da li je odgađanje Olimpijskih igara u Tokiju neizbježno

F. Z.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suočen je s velikim pritiscima nakon što je iz ove organizacije najavljeno da nemaju namjeru pomjerati termin početka 32. Olimpijskih igara koje će biti održane u Tokiju.

Nakon razgovora sa svjetskim sportskim federacijama MOK je saopćio da mjere koje se poduzimaju s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa daju rezultate i poručio je sportistima da se spremaju za Tokio.

U svijetu je do danas zabilježeno više od 200.000 slučajeva koronavirusa, a uspješno je izliječeno 82.813 ljudi, dok je registrovano više od 8.000 smrtnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Evropu novim centrom pandemije koronavirusa, a praktično sva sportska takmičenja su zaustavljena. UEFA je pomjerila EURO za narednu godinu, CONMEBOL je isto uradio s Copa Americom, a objavljeno je i pomjeranje Roland Garrosa.

Brojni kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre su prekinuti, mnogi se ne mogu održati, a Tokio bi od 24. jula do 9. augusta trebao ugostiti 11.000 sportista. Svega 53 posto sportista osiguralo je nastup u Tokiju, dok bi ostatak to trebao napraviti tek kroz kvalifikacije koje je trenutno nemoguće održati. Iz MOK-a su već najavili da su vanredne okolnosti i da je moguće da će tražiti alternativna rješenja.

"Ovo je vanredna situacija koja zahtijeva vanredna rješenja. MOK je posvećen pronalasku rješenja koje bi imalo najmanje lošeg utjecaja na same sportiste, s ciljem da se zaštiti integritet takmičenja i zdravlje sportista. Nijedno rješenje neće biti idealno u ovoj situaciji i zbog toga računamo na odgovornost i razumijevanje sportista", rekli su iz MOK-a za Reuters.

Članica MOK-a Hayley Wickenheiser nazvala je odluku MOK-a da nastave pripreme za Olimpijske igre "neodgovornom i bezosjećajnom".

Sportašica koja je nastupila i na zimskim i na ljetnim olimpijskim igrama kaže kako je ovakva odluka ignorisanje trenutne situacije u svijetu.

"Ova kriza je veća i od olimpijade. Sportisti ne mogu trenirat, posjetitelji ne mogu planirati putovanje. Ne znamo šta će se desiti u naredna 24 sata, a kamoli u naredna tri mjeseca", poručila je Wickenheiser.

[TWITTER]1239924265803284480[/TWITTER]

Kanađanka je sa Ženskom hokejaškom reprezentacijom Kanade osvojila četiri zlata na Olimpijskim igrama (Salt Lake City, Torino, Vancouver, Soči), kao i srebro u Naganu 1998. godine. U Sydneyu 2000. godine nastupila je za softball reprezentaciju Kanade. Ona nije jedina koja je kritikovala MOK.

[TWITTER]1239982355697319937[/TWITTER]

Ovakvu odluku MOK-a kritikovale su i Grkinja Katerina Stefanidi (skok s motkom), Britanka Katarina Johnson-Thompson (sedmoboj).