Nasmrt premlatili momka
22

Ragbijaši ubice iz Argentine dobili drakonske kazne, vođa grupe pao u nesvijest

N. K.
Trenutak kada su izrečen presude (Foto: Screenshot)
Trenutak kada su izrečen presude (Foto: Screenshot)
Petorica amaterskih igrača ragbija iz iste ekipe osuđena je na doživotni zatvor jer su nasmrt pretukli tinejdžera Fernanda Baeza Sosu, a u ovom zločinu koji se dogodio u Argentini navodno je ulogu igrao i rasizam.

Preostala trojica optuženika osuđena su na 15 godina zatvora za učestvovanje u ubistvu studenta prava iz porodice paragvajskih imigranata 2020. godine ispred noćnog kluba.

Naime, nakon što je izbila tučnjava u noćnom klubu učesnici su izbačeni iz kluba, ali njihova se svađa nastavila na ulici.

Baez je u jednom trenutku ostao sam i bio je okružen osmoricom napadača, saigrača iz malog provincijskog ragbi kluba koji su ga premlatili tako da je preminuo od povreda.

Napadači su Baeza nazivali us*anim crncem dok su ga mlatili, a taj pojam pojedini koriste kako bi omalovažili izvorno stanovništvo ili imigrante iz susjednih zemalja.

Maximo Thomsen, Matias Benicelli, Enzo Comelli te braća Ciro i Luciano Pertossi osuđeni su na doživotni zatvor, dok su Ayrton Viollaz, Blas Cinalli i Lucas Pertossi osuđeni na 15 godina zatvora.

Advokat porodice Baez Fernando Burlando rekao je da će se žaliti na kaznu od 15 godina i tražiti doživotni zatvor za sve napadače.

Inače, Thomsen, kojeg su tužitelji optužili da je bio vođa grupe, pao je u nesvijest kada mu je pročitana presuda.