Skijaško trčanje
18

Prvu zlatnu medalju u PyeongChangu osvojila Kalla, Bjørgen ispisala historiju

Piše: O. T.
Charlotte Kalla (Foto: EPA-EFE)
Charlotte Kalla (Foto: EPA-EFE)
Šveđanka Charlotte Kalla osvojila je prvu zlatnu medalju na 23. zimskim olimpijskim igrama koje se održavaju u PyeongChangu. Kalla je slavila u skijaškom trčanju (7,5 km + 7,5 km skiatlon). Srebro je pripalo legendarnoj Norvežanki Marit Bjørgen koja sada ima 11 olimpijskih medalja čime je postala žena s najviše medalja u historiji zimskih olimpijskih igara.

Bronza je pripala Kristi Parmakoski iz Finske. Parmakoski je, dakle, uz Kallu i Bjørgen imala tu čast da se među prvima okiti medaljom u PyeongChangu.

Ipak, iako je Kalla odnijela zlato u skijaškom trčanju, ogromne pohvale idu ka 37-godišnjoj Bjørgen koja je na svom petom nastupu na zimskim olimpijskim igrama (2002., 2006., 2010., 2014. i 2018.) osvojila 11 medalju (šest zlatnih, četiri srebrene i jednu bronzanu) te ispisala historiju.

Kalla je utrku završila s vremenom 40:44,9, dok je Bjørgen zaostajala za 7,8 sekundi, a Parmakoski 10,1 sekundi. Četvrta je bila Šveđanka Ebba Andersson (10,9 sekundi zaostatka), a peta Jessica Diggins iz SAD-a (14,7 sekundi zaostatka).

Za Kallu je ovo treće olimpijsko zlato, nakon što je prethodno po jedno zlato osvajala u Vancouveru i Sochiju. Pored tri osvojena zlata, Kalla je osvojila i tri srebra na zimskim olimpijskim igrama.