Čudesa Usaina Bolta
0

Prvu polovicu na 200 m istrčao za 9.92 sekunde!

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
O čudesnim dosezima Usaina Bolta svaki dan doznajemo nešto novo, još impresivnije. Najnoviji podatak glasi da je pri rušenju svjetskog rekorda na 200 metara, Bolt prvu polovicu utrke istrčao za 9.92 sekunde.

Jamajčanski je atletičar, dakle, prvih 100 metara u finalu dvostruko duže utrke na Svjetskom prvenstvu u Berlinu istrčao za manje od deset sekundi što djeluje gotovo nevjerovatno kad se uzme u obzir da taj dio staze uključuje zavoj.

Drugu je polovicu utrke Bolt istrčao za 9.27 sekundi, što ukupno daje rezultat 19.19, odnosno 11 stotinki bolji od prijašnjeg svjetskog rekorda koji je Jamajčanin postavio lani na Olimpijskim igrama.

I bivši svjetski rekorder na 200 metara, Amerikanac Michael Johnson, nije mogao doći k sebi nakon što je vidio kako je Bolt odradio finale u Berlinu.

  • Niko nikad nije ovako istrčao zavoj i vjerovatno nikad ni neće. Ovo je najčudesnije trčanje u zavoju ikada - kazao je oduševljeni Johnson.

Podsjetimo, Bolt je u Berlinu i na 100 metara postavio novi svjetski rekord, i taj je poboljšao za nevjerojatnih 11 stotinki (9.58). Treće će zlato loviti kasnije tokom subote kao dio jamajčanske štafete na 4x100 metara.