sport
105

Prvi turnir brazilske jiu jitse "Sarajevo East European 2017" 11. februara u Skenderiji

Klix.ba
Adi Kljaho, pomoćni trener Bushida
Adi Kljaho, pomoćni trener Bushida
Akademija borilačkih sportova Bushido 11. februara u glavnom gradu BiH u sportskoj dvorani Skenderija organizirat će prvi turnir brazilske jiu jitse "Sarajevo East European 2017".

Na turniru se očekuje nastup više od 150 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije , Crne Gore, Makedonije, Njemačke i Austrije.

"Akademija Bushido nastoji popularizirati ovaj sport u našoj zemlji i upoznati javnost sa ovom borilačkom vještinom. Brazilska jiu jitsa je trenutno najpopularnija borilačka vještina u svijetu sa tendencijom rasta u zemljama regiona. U Sarajevu je došlo do nagle ekspanzije ovog sporta, tako da smo u protekle dvije godine dobili sedam novih klubova koji se bave ovim popularnim sportom. Prvi turnir održan je prošle godine u Banja Luci, a Sarajevo po prvi put ove godine organizira ovakav turnir", kaže Adi Kljaho, pomoćni trener Bushida-

Brazilski jiu jitsu je borilačka vještina i borilački sport, koji je fokusiran na grappling i naročito na borbu na tlu sa ciljem dobijanja dominantne pozicije te korištenjem zglobnih koštaca i gušenja da se prisili protivnika na predaju.

"Sistem se razvio iz modificirane verzije juda prakticiran prije 2. svjetskog rata uključujući i neke tehnike iz klasičnog jujutsua te sa fokusom na ne-wazu (podne tehnike). Promovira princip da manja, slabija osoba korištenjem ravnoteže i tehnike se može uspješno odbraniti protiv većeg i jačeg napadača. BJJ se može trenirati za samoodbranu, sportske grappling turnire i mješovite borilačke vještine. Sparing sa protivnikom igra važnu ulogu u treniranju", kaže Kljaho.