sport
0

Prvi svjetski rekord pao i prije otvaranja Igara

Totalsport
Dong-Hyun (Foto: AFP)
Dong-Hyun (Foto: AFP)
Južnokorejski streličar Im Dong-Hyun u petak je, tokom preliminarnog dijela takmičenja, postavio novi svjetski rekord sa 699 krugova ispalivši 72 strijele.

Prvi svjetski rekord na 30. Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu oboren je i prije nego su takmičenja otvorena službenom ceremonijom. Južnokorejski strijelac, inače višestruki svjetski prvak i dvostruki olimpijski timski prvak, Im Dong-Hyun, srušio je vlastiti svjetski rekord postavljen u maju koji je iznosio 696 bodova. Vijest je tim posebnija jer se radi o službeno slijepom sportisti.

Bolji od dosadašnjeg svjetskog rekorda bio je i drugoplasirani u petak, još jedan Južnokorejac Kim Bubmin, s rezultatom od 698 poena.

Kako se njihovi bodovi zbrajaju i za timski poredak jasno je da je Južna Koreja u vodstvu ispred strijelaca iz Francuske.

Zanimljivo je bilo u okolici terena gdje se održavalo ovo takmičenje. Naime, budući su službenu obavijest da se radi o događaju za kojeg nema ulaznica gledatelji shvatili kao da mogu besplatno pratiti streličare, a radilo se o preliminarnom odnosno eliminacijskom dijelu koje je zatvoreno za publiku, osiguranje je imalo dosta problema s udaljavanjem znatiželjnika koji su remetili koncentraciju takmičara.