Atletika
39

Prvi čovjek svjetske atletike Sebastian Coe za Klix.ba: Tuka je ekstremno talentovan i bit će još bolji

Razgovarao: Elvis Bunić
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) lord Sebastian Coe došao je u posjetu Atletskom savezu BiH i Olimpijskom komitetu BiH. U razgovoru za Klix.ba pričao je o budućnosti bh. atletike, Amelu Tuki, problemu dopinga, ali i o Asmiru Begoviću.

Coe je, zajedno sa predsjednikom Evropske atletske asocijacije (EAA) Sveinom Arneom Hansenom i koordinatorom za odnose s federacijama članicama IAAF-a Jeeom Isramom posjetio Atletski centar Atletskog kluba Sarajevo, Olimpijski stadion ''Asim Ferhatović Hase'' i Olimpijski muzej u Sarajevu.

Coe, kojem je ovo treća posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine, je istakao kako je zadovoljan obnovom atletske staze Atletskog centra AK Sarajevo, koja sada jedina u Sarajevu ispunjava kriterija IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja.

"Uvijek sam sretan kada se nove staze izgrade i radujem se što će na njoj mladi sportisti moći da se razvijaju", kaže Coe na početku razgovora.

Nedostatak finansija su izazov malih federacija

S obzirom da je atletika "zadnja rupa na svirali" kada je u pitanju odnos bh. vlasti prema sportu, te da je veoma teško pronaći novac, predsjednika IAAF-a smo upitali kako i da li uopće krovna kuća svjetske atletike može pomoći Atletskom savezu BiH.

"Pričao sam sa predsjednikom Evropske atletske federacije Hansenom koji je sa mnom u posjeti Sarajevu i definitivno ćemo nastaviti pričati o načinima na koji možemo pomoći bh. atletici. Veoma sam svjestan da je zbog nedostatka finansijskih sredstava veliki izazov malim federacijama da proizvedu sport kakav želimo i zato je Bosna dobila grant u okviru 'Olimpijske atletske dividende' kako bi se pomoglo razvoju atletike u vašoj zemlji", kaže Coe.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sarajevo i Istočno Sarajevo će zajedno organizovati Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF) 2019. godine. Coea smo upitali da li vidi Sarajevo kao jednog od organizatora neke velike atletske smotre u bližoj budućnosti.

"To je pitanje za Atletski savez BiH. EAA i IAAF će uvijek prihvatiti gradove koji žele organizovati takmičenja. Što se tiče Sarajeva, jasno je da je prva prepreka za organizovanje velikih atletskih takmičenja infrastruktura i to će trebati popraviti kako bi se Sarajevo moglo kandidovati. I ne samo Sarajevo, imate vi još stadiona u drugim gradovima", kaže Coe.

Coe je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio vladar srednjih pruga, osvajao je medalje na Olimpijskim igrama 1980. i 1984. godine na 800 i 1.500 metara, te vjerovatno zbog toga nema boljeg sagovornika kada je u pitanju naš najbolji atletičar svih vremena Amel Tuka.

Coe kaže kako prati Tuku već tri godine i kako je dobro upoznat sa njegovim rezultatima. Tuka je imao 2015. godinu iz snova, dok je rezultatski malo "popustio" u ovoj godini. Coe kaže kako bh. javnost to ne treba da brine.

"Siguran sam da Tuka može i bolje nego što je pokazao 2015. godine. U atletici naiđe period kada takmičari ne napreduju onoliko koliko se to od njih očekivalo i to je normalno, on je imao takvu sezonu. Tuka je ekstremno talentovan atletičar i siguran sam da će biti i bolji nego što je sada", rekao je Coe.

"Pitanje dopinga je globalni problem"

Pred početak Olimpijskih igara u Riju ove godine ruskim atletičarima je zabranjeno učestvovanje zbog sistemskog dopingovanja pod pokroviteljstvom države. To je bio skandal koji je prodrmao svijet. Našeg sagovornika smo upitali postoji li način da se doping iskorijeni iz sporta općenito.

"Pitanje dopinga je globalni problem, nije samo problem u atletici i nije samo problem u Rusiji. Trebamo educirati mlade atletičare i trenere da postanu svjesni da mogu postati vrhunski i učestvovati na Olimpijskim igrama, obarati svjetske rekorde i bez dopinga. Moramo također uvijek imati najbolju tehnologiju koja je trenutno dostupna kako bismo testiranja učinili još učinkovitijim. Prijedlozi koje imamo u IAAF-u su da čitav antidopinški sistem bude samostalan, a reforme koje ćemo prezentovati nacionalnim federacijama u decembru u Monacu će biti uvođenje Integritetske jedinice koja će nam dati novi pristup antidopingu. To tijelo će se baviti ne samo dopingom, već i manipulacijama rezultatima, manipulacijama godinama... Ukratko, svemu onome što utiče na integritet našeg sporta", kaže Coe.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Usain Bolt će na Svjetskom atletskom prvenstvu iduće godine u Londonu, Coeovom rodnom gradu, okončati svoju bogatu karijeru. Coea smo upitali da li je Bolt najbolji atletičar svih vremena.

"Bolt je, bez ikakve sumnje, u sprinterskim disciplinama najbolji svih vremena, ali ne bih mogao to tvrditi kada su u pitanju svi atletičari. On je tu u samom vrhu sa Haileom Gebrselassieom, Sergejom Bubkom i drugim vrhunskim atletičarima. Jedno je sigurno - Bolt će nedostajati sportu kad se oprosti", kaže Coe, koji je vatreni navijač Chelseaja.

Na konstataciju da u redovima Plavaca "imamo našeg Bosanca", Coe je uz osmijeh rekao:

"Mi imamo svog Bosanca i veoma smo sretni s njim. Istina je da je trenutno na klupi, ali i još mnogo drugih vrhunskih igrača je na klupi Chelseaja i na njima je da se izbore za mjesto u prvom timu", rekao je Coe na kraju razgovora.

Sebastian Coe je rođen u Londonu 29. septembra 1956. godine, a početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je najbolji srednjeprugaš svijeta. Na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi osvojio je zlato na 1.500, a srebro na 800 metara, a isti učinak ostvario je četiri godine kasnije na OI u Los Angelesu. Po završetku sportske karijere posvetio se politici, a bio je član britanskog parlamenta. Predsjednik je Olimpijskog komiteta Velike Britanije od 7. novembra 2012. godine, a predsjednik IAAF-a je od 19. avgusta 2015. godine.