Domaće takmičenje
60

Prva bh. liga u američkom fudbalu počinje 28. januara

Klix.ba
Pred kraj još jedne NFL sezone, odnosno pred 52. Superbowl, počet će prva bh. liga u američkom fudbalu.

Kako je saopćeno na zvaničnoj internet-stranici KAF Sarajevo Spartans, liga će početi 28. januara. Liga pordazumijeva seriju turnira, koji će se održavati jednom mjesečno u četiri grada, Prvi turnir je u Sarajevu, a potom će se igrati u Bijeljini i Tuzli. Saopćenje sarajevskih Sparatanaca prenosimo u cjelosti.

"Imajući u vidu rezultate našeg rada i truda u 2017. godini od strane svih naših timova, ovako nešto se činilo sasvim logičnim sliijedom događaja, te smo se u tišini, a s tim na umu, pripemali od novembra na još jedan bitan, najbitniji korak našeg putovanja. Bitno je sjetiti se još jednom, da smo mi, amateri u sportu koji je stran našim prostorima, prešli više od 6.000 km, dizali klubove u četiri grada, igrali regionalne utakmice, sticali znanje na kampovima koje smo sami plaćali, organizovali turnire i podučavali mladost te se na kraju, prvi put pojavili na međunarodnom takmičenju kao državna reprezentacija.

Istim tim tempom smo krenuli i u 2018. godinu s utakmicom između Saltminera i Sharksa, jednim fenomenom dobrog i ubrzanog rada tuzlanskog tima, a nešto manje od sedam dana nakon toga, peti grad je najavio svoje ambicije u razvoju ovog sporta.

Ponos koji osjećamo je sasvim sigurno utemeljen. Od jednog kluba u januaru 2017. godine BiH je došla do svog petog kluba u Zenici te u ligu ulazi sa tri kompetitivna i još dva kluba u razvoju. Pred nama je izuzetno uzbudljiva i izazovna godina, puno igre i puno posla nas čeka te prvo domaće takmičenje ne samo da je cilj, već je i katalizator za saradnju, dogovaranje, učenje i napredovanje.

Sama liga, pored takmičarskog dijela, bit će i eksperimentalna (jer eksperimentom se dolazi do empirijski bitnih rezultata), a sve 'što bi trebalo ovako ili onako', namjeravamo otkriti sami, isprobati mogućnosti i doći do optimalnih riješenja. Nerealni nismo, mnogo toga se treba izgraditi i prije svega, sami sebe za to smatramo odgovornim, što nam daje volju i snagu, da igramo, učimo, popravljamo i gradimo sve izazove koji se pojave na putu. Uvijek smo se, i uvijek ćemo se držati filozofije da sve što želimo, prvo moramo dokazati sebi da možemo, a potom tražiti pomoć u bilo kom obliku te će s tim stavom ova sezona biti i više od sporta i zabave, biti će zvuk ubrzanog disanja neke mladosti koja želi i zna da može ići naprijed, ostvariti svoje ambicije i biti uzor generacijama koje dolaze, bez obzira koliko se okolnosti činile teškima.

Ligu smo inicijalno organizovali kao seriju turnira, jednom mjesečno, u svakom od gradova koji se takmiče. Počinjemo u Sarajevu, idemo u Bijeljinu, a potom u Tuzlu. Liga je, kako rekosmo, eksperimentalna i razvojna te ostavljamo prostor napretku Mostara i Zenice, sa zajedničkim ciljem što više fudbala širom BiH.

Pored same igre, namjeravamo posvetiti vrijeme i infrastrukturi, podučavanju trenerskog osoblja, kao i razvoju sudijskog tima.

Ostalo nam je manje od sedam dana do prvog susreta. 28. januara, na pomoćnom stadionu Olimpijskog kompleksa na Koševu, gdje bacamo prvi snap tačno u 12 sati.

Ne moramo posebno napominjati, u ovaj izazov krećemo sami, kako znanjem, tako i finansijama te je ovo i svojevrstan poziv svim zainteresiranim privrednim i institucionalnim strukturama našeg društva za saradnju i podršku momcima koji su mnogo puta do sada dokazali svoju ozbiljnost i odgovornost.

Dobro nam došli. Mi ćemo sigurno", navodi se u saopćenju.