Tužno sjećanje
699

Prošlo je pet godina otkako nas je napustio veliki čovjek i sportista Adnan Ćatić

Piše: Edin Isanović
Prije pet godina napustio nas je višestruki prvak BiH u sportskom penjanju Adnan Ćatić Ćata.

Jedan mladi život ugasio se u nabujaloj Miljacki u spletu nesretnih okolnosti. Tog kobnog dana prevrnuo se gumeni čamac i Ćatić se utopio u 28. godini. Nabujala rijeka tog dana uzela je njegov život prekinuvši mu snove, nadanja, karijeru... Adnan je ukopan na mezarju Grlića Brdo, a dženazi je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi. Sarajevo je tog dana plakalo, a tuga je bila opipljiva i stvarna.

Bio predan treninzima

Adnan je bio jedan od najboljih penjača u ovom dijelu Evrope. Mladima je bio istinski uzor i inspiracija. Vijest o njegovoj smrti bila je šok za cijelu sportsku javnost u BiH i regiji. Koliko su ga cijenili u regionu pokazuje podatak da je njegova fotografija 2011. godine objavljena u renomiranom časopisu National Geographic koji izlazi u susjednoj Srbiji.

Sportskim penjanjem počeo sa baviti 1999. godine. Kasnije je toliko zavolio ovaj sport da je naglašavao kako mu je stijena bila poput drugog doma te da je tu pronašao novu sreću. Adnanu nije bilo teško ustati u četiri ujutro i otići praviti penjalište na Babinom zubu. To je radio s velikim zadovoljstvom. Jedan od najboljih plasmana ostvario je na Big Wall Speed Climbingu, najjačem takmičenju u Evropi u brzom penjanju, gdje je osvojio treće mjesto. Oni koji su ga bolje poznavali naglasit će kako mu motiva nikada nije nedostajalo. Uvijek je bio miran, potpuno bi se predao treninzima i pripremama za takmičenje.

Bio je sportista i čovjek za primjer. U septembru 2010. godine, višestruki prvak BiH je gliser težak 100 kg postavio na Babin zub. Kasnije je naglašavao kako je na taj način želio da skrene pažnju na sportsko penjanje.

Prikazan dokumentarac od Ćati

Na godišnjicu održavanja Zimskih olimpijskih igara, tačnije 8. februara 2011. godine, Ćatić se u originalnoj maskoti Vučka popeo na poznatu sarajevsku stijenu Babin zub. Snimio je i dokumentarni film pod nazivom "Red Point". Film je na originalan način spoj nacionalne baštine, etnologije i alpinizma. Traje šest minuta i 18 sekundi. Osvojio je prvu nagradu publike i žirija na trećem Trango World Film Festivalu.

Klub ekstremnih sportova Red Point tradicionalno na Babinom zubu organizuje Memorijalni turnir na godišnjicu smrti prerano preminulog osnivača i najistaknutijeg člana kluba i sportiste. Također, Ćatić je bio član Gorske službe spašavanja, radio je kao instruktor u sarajevskoj školi alpinizma, bio predsjednik kluba ekstremnih sportova Red Point i instruktor sportskog penjanja. U cafeu Opera u Sarajevu na prvu godišnjicu smrti prikazan je dokumentarac o Adnanu Ćatiću, a na Darivi je otkrivena spomen-ploča velikom bh. sportisti, penjaču.

Porodica, prijatelji i brojni građani Sarajeva prisustvovali su otkrivanju spomen-ploče koja se nalazi 20-ak metara od mosta na Darivi, na mjestu koje je odabrala Adnanova porodica, jer je on dane provodio upravo na tom mjestu, "osvajajući" stijene te pokazujući da se upornost i vjera u sebe uvijek isplate. Prije pet godina izgubili smo velikog čovjeka i višestrukog šampiona. Ova tragedija zauvijek je obilježila živote sarajevskih sportskih penjača.