sport
17

Problemi za organizatore OI u Riju: Olimpijsko selo neuslovno za sportiste

Klix.ba
Jedna od soba u Olimpijskom selu (Foto: EPA)
Jedna od soba u Olimpijskom selu (Foto: EPA)
Iako je do početka Olimpijskih igara u Riju ostalo manje od dvije sedmice, Olimpijsko selo još nije spremno da primi sportiste.

Naime, hiljade sportista koje dolaze u Olimpijsko selo trenutno ne bi imali pristojne uslove za boravak.

Šef olimpijske delegacije Australije Kitty Chiller je izjavila kako su uslovi za život užasni nakon to je pregledala sobe u kojima bi trebali boraviti sportisti iz Australije.

Naime, u skoro svim sobama koje je posjetila ustanovila je probleme sa gasom, strujom i mokrim čvorovima.

"Osim toga. toaleti nisu funkcionalni, voda stalno curi iz česmi, a posvuda žice vire iz zidova. Rasvjeta je loša, podovi su prljavi...", rekla je Chiller i dodala kako se na isto žale njene kolege iz Velike Britanije i Novog Zelanda.

Australijski sportisti su se danas trebali useliti u sobe, no odlučili su ipak odsjesti u hotelima u Riju dok se situacija u Olimpijskom selu ne popravi.

Jedna od organizatora Olimpijade koji je želio ostati anoniman kratko je saopćio kako "ima malih problema", ali "da su mnogi sportisti već ušli u Olimpijsko selo".

Olimpijada je Riju dodijeljena prije sedam godina, a organizatori su obećali da će otkloniti probleme koje su tada imali - političku i ekonomsku situaciju u zemlji, zabrinjavajuću ekološku situaciju, a uz sve to probleme im stvara i rasprostranjenost Zika virusa.