sport
180

Pripreme za Sarajevo polumaraton u punom jeku

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripreme za deveti sarajevski polumaraton su u punom jeku. Polumaratonska trka će biti održana 20. septembra i Sarajevo može očekivati rekordan broj učesnika i jako veliki priliv stranih gostiju.

Organizatori, Udruženje Marathon Sarajevo, poručuju da nikada u ovako ranom stadiju godine nije bilo tako veliki interes za ovu značajnu sportsku manifestaciju.

Direktor NVO Marathon Erol Mujanović kazao je da je već pređena brojka od 300 registrovanih trkača za septembarski polumaraton, te da će ovo biti veliki spektakl i krajnje pozitivan projekat za grad Sarajevo.

"Trkači će nam doći iz gotovo svih evropskih zemalja a posebno velike grupe su najavljene iz Splita, Zagreba, Beograda ali i iz cijele BiH. Očekujemo naše prijatelje iz Tuzle, Banje Luke, Bijeljine, Bihaća, Tomislavgrada, Zenice i iz drugih gradova", rekao je Mujanović.

Sarajevo polumaraton je najmasovniji i najznačajniji sportski projekt za grad Sarajevo, a osim očekivanih 1.000 učesnika na polumaratonu i Fun Run trka/šetnja će okupiti dodatnih 1.000 učesnika tako da se na startu trke očekuje 2.000 osoba.

Pored značajnog ekonomskog doprinosa gradu, zahvaljujući ovom projektu pomoći će se velikom broju osoba, a posebno djece koja žive u siromaštvu.

"Nakon osam organizovanih polumaratona u Sarajevu, kao i planinskih trka, pokrenuli smo prije tri godine i već poznatu Školu trčanja Klix koja ove godine broji preko 100 aktivnih članova. Organizacija polumaratona i pokretanje škole trčanja su dali 'vjetar u leđa' i pozitivan primjer drugim gradovima u BiH pa su tako u periodu od zadnje dvije godine pokrenute škole trčanja i klubovi rekreativnih trkača u Tuzli, Bijeljini, Banjoj Luci i Zenici, a upravo ovog vikenda prvi polumaraton organizuje i grad Banja Luka. Situacija je danas prosto fantastična, radi se o realizaciji sna i dugogodišnje vizije i čini mi se da zaista danas svi trče. Svijest o zdravom životu je značajno porasla a trčanje kao najmasovniji hobi na svijetu je sve popularnije iz dana u dan i u BiH", kaže Mujanović.

Samo tokom ovog vikenda udruženje Marathon Sarajevo je animiralo 50 trkača iz Sarajeva koji će trčati banjalučki polumaraton.

Što se tiče sarajevskog polumaratona, startni broj je potrebno rezervisati već sada popunjavajući registracijski formular na www.sarajevomarathon.ba a sve podatke o treninzima i pripremi za polumaraton zainteresovani rekreativci mogu dobiti putem FB stranice NVO Marathon Sarajevo kao i putem FB stranice Škole trčanja Klix.