{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripreme za Evropsko prvenstvo u Sarajevu

S
29.1.2009. u 14:52
0
0
Pripreme za Evropsko prvenstvo u Sarajevu
0
Pripreme za Evropsko prvenstvo u Sarajevu
Na prvoj ovogodišnjoj i 13. po redu sjednici Izvršnog odbora Atletskog saveza BiH u ovom sazivu, između ostalog, operacionaliziran je dio Programa rada ASBiH za 2009. godinu, usvojen na Skupštini ASBiH krajem prošle godine.
Definisan je niz operativnih zadataka, čija bi realizacija trebalo poboljšati unutrašnju organizaciju Saveza i stvoriti uslove za kvalitetniji i efikasniji rad svih njegovih organa i tijela. Ocijenjeno je da je to jedan od glavnih uslova da bi se kompletan program rada, posebno njegov sportski dio, u godini izuzetno bogatoj zvaničnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, realizovao kvalitetno i u punom obimu.

Posebna pažnja je posvećena pripremama za organizaciju Treće lige Evropskog timskog prvenstva u atletici, koje se po prvi put održava ove godine. Na ovom, najvećem sportskom događaju, koji će se ove godine (20.-21. juni, Sarajevo) održati u našoj zemlji, nastupiće četrnaest reprezentacija i preko 700 sportista. Izraženo je očekivanje da će uz već obezbjeđenu podršku Evropske atletike (EA), kako se odnedavno zove Evropska atletska asocijacija (EAA), organizaciju podržati i nadležni državni organi, kao i da će potencijalni sponzori prepoznati u ovoj priredbi mogućnost za kvalitetnu prezentaciju svojih proizvoda i usluga.

Na ovoj sjednici usvojena su "Pravila i propozicije organizovanje prvenstvenih takmičenja / natjecanja ASBiH u 2009. godini" prema kojima će se organizovati i provesti čak 18 prvenstvenih takmičenja u ovoj godini. Prvo od njih je dvoransko prvenstvo BiH, koje će se održati 7. u Sarajevu (sprint, prepone, skok uvis i bacanje kugle) i 8. februara u Zenici (skok udalj i troskok).

Na prijedlog selektora Kade Delić-Selimović (žene) i Nebojše Matijevića (muškarci) donesene su i odluke o nastupima na predstojećim zvaničnim međunarodnim takmičenjima. Prema tim odlukama evidentni kandidata za nastup na Evropskom dvoranskom prvenstvu (6.- 8. mart, Torino) i Evropskom zimskom bacačkom kupu (Los Realejos (Teneriffe), je naš najbolji atletičar, bacač kugle Hamza Alić. Oni bi, uz preponaše Adnana Malkića i Goranu Cvijetić trebao biti siguran putnik i na Balkansko dvoransko prvenstvo, koje se održava 21. februara u Atini.

Ostali potencijalni kandidati, svoju šansu za ispunjenje norme za nastup u Atini tražiće na pomenutom dvoranskom prvenstvu BiH i dvoranskim takmičenjima u okruženju. IOASBiH je podržao prijedlog selektora da se na Balkanskom prvenstvu u krosu, koje će se održati 14. marta u Surčinu, nastupi u punom sastavu u svim kategorijama. Svoja mjesta u reperezentaciji najbolji bh. kros trkači moraće izboriti na Prvenstvu BiH u krosu, koje će se održati 1. marta ove godine u Rogatici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: