sport
274

Priča o momku iz Kenije: Bacanje koplja učio preko YouTubea, danas svjetski šampion

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Julius Yego, kenijski atletičar, na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu osvojio je danas zlatnu medalju i postao svjetski prvak. Julius Yego bacio je u današnjem finalu koplje na 92,72 metra te je tako postao svjetski prvak ostavivši iza sebe Ihaba Abdelrahmana el Sayeda i Teru Pitkamakija.

Priča o ovom kenijskom atletičaru itekako je zanimljiva. U fokus javnosti dospio je 2012. kada je ušao u finale na Olimpijskim igrama. Od tada je, očigledno, dodatno napredovao.

On je oduvijek volio bacati koplje, a naročito kada je kao 16-godišnjak na TV-u gledao tu disciplinu na Olimpijskim igrama u Atini.

Riješio je da se i sam oproba u njoj, bacajući drvo. I tako je bacao sve dok mu u srednjoj školi nisu dali da proba sa pravim kopljem. Jedinim koje je škola imala. Ali, 2005. godine koplje se slomilo. Baš kao i njegove nade da će nastaviti "trenirati".   No, kako to obično biva u životu, odnekud se pojavi dobri učitelj. Njegov učitelj je, vidjevši talenat i želju mladog učenika, odlučio kupiti novo koplje. U zemlji u kojoj jedno profesionalno koplje košta dvostruko više od prosječne plate, bio je to poklon koji mu je promijenio život.

Vježbao je sam, bez trenera, bez pravog terena, bez ikakvih izgleda da će uspjeti, čak i kada je godinu dana poslije učiteljevog dara postavio novi juniorski rekord Kenije. Gledao je na internetu snimke Jana Železnog, trostrukog olimpijskog prvaka i svjetskog rekordera. Gledao i snimke drugih atletičara i učio...   "Morao sam gledati snimke da vidim šta ti ljudi rade. Oni su mi bili idoli", kaže Yego.  

Juniorski rekord ipak nije prošao nezapaženo u Keniji. Primijetila ga je - policija. U pozitivnom smislu, naravno. Osiguran mu je posao, ali i kakvi-takvi uvjeti za trening, kao i vrijeme potrebno za vježbanje. A vježbao je više nego ikada. Toliko dobro da je zadivio čelnike Međunarodne atletske federacije (IAAF) koji su mu ponudili šestomjesečnu stipendiju kako bi u Švedskoj vježbao sa elitnim trenerima.   Malo po malo i Yego je, kao krajnje neobičan policijski službenik, stigao tamo gdje je i sanjao. Imao je 22 godine kada je 2011. na prvenstvu Afrike osvojio zlato i postao prvi Kenijac kontinentalni šampion u bacanju koplja. Nedugo zatim je ispunio i "B" olimpijsku normu.

Njegova priča stigla je do Norvežanina Torkildsena, koji je riješio da ga "uzme pod svoje" i trenira. Ulazak u finale i naslov svjetskog šampiona samo su potvrda da je Yego stigao na vrh. Dobro, skoro na vrh, jer mu predstoji borba za olimpijsku medalju. Da li će je osvojiti ne znamo, ali je sigurno da Yego nastavlja inspirisati mnoge Kenijce, ali i ljude širom svijeta.