Inspirativan primjer
8

Priča Duška Uzelca ruši barijere: 1993. je stradao od mine, a danas je aktivni sportista

E. Sk.
Duško Uzelac
Duško Uzelac
Duško Uzelac, 37-godišnji je Bišćanin s adresom u Banjoj Luci. Duško je jedan od učesnika prvog raftinga za osobe s invaliditetom koji se održava u Banjoj Luci.

Prvi rafting spust na Vrbasu za osobe s invaliditetom organizuje Udruženje amputiraca UDAS u okviru projekta "Unapređenje položaja lica s invaliditetom".

Uzelac je za naš portal govorio uoči spusta na Vrbasu te priznao da mu mnogo znači biti dio ovakve manifestacije. Još u ranom djetinjstvu ovaj Bišćanin prošao je vrlo traumatično iskustvo koje je na njega ostavilo velike posljedice. Ipak, priznaje nam, sve je to danas iza njega...

"Davne 1993. godine kada sam imao samo deset godina nastradao sam od mine i tada mi je amputirana desna šaka. Danas, 27 godina kasnije, ja sam aktivni sportista u sportu za osobe sa invaliditetom i sedamnaest godina treniram u odbojkaškom klubu invalida Banja Luka", kaže nam Uzelac.

Svaki događaj zbog kojeg će osobe s invaliditetom izaći iz stereotipnog položaja je, smatra, poželjan i za svaku pohvalu.

"Kanjon Vrbasa jedan od najljepših u Europi i svake godine se održavaju neka takmičenja koja sam imao prilike da gledam, ali nisam imao priliku da se spuštam niz kanjon. Ovaj spust je važan za rušenje barijera i predrasuda o osobama sa invaliditetom i pokazuje da i one mogu aktivno da učestvuju u svim sportovima, a posebno adrenalinskim. Generalno, sport je veoma važan za osobe sa invaliditetom, jer pozitivno utiče na kvalitet života, zdravlje, mentalnu stabilnost, motivaciju i samopouzdanje", mišljenja je Uzelac.

Učestvovati u raftingu za njega je, priznaje, veliki izazov.

"Nikad prije nisam imao priliku da se spuštam raftingom niz kanjon Vrbasa i sa ovim spustom očekujem da osjetim taj naboj adrenalina kao što sam čuo iz priča nekih mojih prijatelja. Osim toga, očekujem da svi mi učesnici pošaljemo jasnu poruku da osobe s invaliditetom mogu biti ravnopravno različite i da za nas ne postoje granice nego samo barijere koje trebamo da rušimo", poručuje Uzelac.