U 84. godini
0

Preminuo legendarni NFL i AFL igrač George Blanda

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
George Blanda, bivši profesionalni igrač američkog nogometa koji je odigrao rekordnih 26 sezona u tom sportu, umro je u 84. godini života nakon kratke i teške bolesti.

Karijeru je nekad sjajni quarterback započeo davne 1949. godine u dresu Chicago Bearsa, nakon čega je branio boje Baltimore Coltsa, Houston Oilersa i Oakland Raidersa. Umirovio se mjesec dana prije svog 49. rođendana uoči sezone 1976/77.

"Američki nogomet ostao je bez jednog velikana. Bio je jedan od najboljih takmičara i vjerojatno najbolji igrač kojeg sam ikad trenirao", rekao je John Madden, Blandin trener iz Oakland Raidersa i član Kuće slavnih američkog nogometa.

U trenutku kada je završio karijeru Blanda je držao brojne rekorde, poput onog od 1.911 uspješnih dodavanja za 26.920 osvojenih yardi, ili onaj za 236 uspješna dodavanja za touchdown. Njegov rekord po broju ostvarenih presretanja (277) vrijedio je čak do 2007., kada ga je oborio Brett Favre.

"George Blanda će uvijek biti zapamćen kao legenda ove igre. Dao je veliki doprinos razvoju ovog sporta, rekao je između ostalog komesar NFL lige Roger Goodell o igraču koji je profesionalno igrao američki nogomet u četiri različita desetljeća, a koji je primljen u Kuću slavnih američkog nogometa u Cantonu (Ohio) 1981. godine.