|

Preminuo legendarni Francuz Raymond Poulidor, simbol "vječitog drugog"

Preminuo legendarni Francuz Raymond Poulidor, simbol "vječitog drugog"
9
K. H.
14.11.2019. u 08:37
1
komentara
9

dijeljenja
Preminuo legendarni Francuz Raymond Poulidor, simbol "vječitog drugog" Foto: AFP
Legendarni francuski biciklista Raymond Poulidor, koji je tokom svoje karijere postao simbol "vječitog drugog", preminuo je u 84. godini života.
Ovaj biciklista bio je izuzetno popularan tokom svoje karijere u Francuskoj, a tamošnje stanovništvo ga je od milja zvalo "Poupou", bez obzira na činjenicu da nikada nije osvojo prestižnu nagradu "Tour de France".

Zanimljivost za ovog biciklistu jeste činjenica da nikada tokom svoje karijere nije nosio žutu majicu na "Tour de Franceu", koju biciklisti nose za vrijeme trke kao vodeći u generalnom plasmanu, zbog čega je postao simbol "vječitog drugog".

Poulidor je učestvovao na "Tour de Franceu" od 1962. do 1976. godine i tokom svoje karijere osvojio je tri druga i pet puta treća mjesta. Od velikih takmičenja, Poulidor je osvojio trku u Španiji 1964. godine kao i trke Pariz-Nica, Milano-San Remo i trke kroz Belgiju.

Nakon kraja karijere, Poulidor je bio rado viđen gost na trkama "Tour de Francea" i često je dolazio kako bi se fotografisao sa svojim fanovima.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...