Bh. sportistkinja
0

Preminula višestruko nagrađivana streljašica i promicateljica mira Kadira Nukić

A. K.
Kadira Nukić (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadira Nukić (Foto: A. K./Klix.ba)
Višestruko nagrađivana streljašica u Bosni i Hercegovini Kadira Nukić preminula je danas u 57. godini. Osim kao istaknuta invalidna sportistkinja Nukić će ostati upamćena i kao promicateljica mira i suživota u našoj zemlji, ali i širom Evrope.
Brojne građane Tuzlanskog kantona, ali i ostatka BiH danas je rastužila vijest o smrti Kadire Nukić, istaknute streljašice i promicateljice mira u Bosni i Hercegovini, ali i širom Evrope.

U proteklom ratu izgubila je supruga, dvoje djece i brojne muške članove porodice te zauvijek ostala invalid bez noge. No, ova promoterka mira i uspješna sportistkinja duhom nikada nije željela klonuti, a sreću je pronašla u streljaštvu kojem se aktivno posvetila od 2007. godine.

Od tada je tri puta bila najbolja sportistkinja Bosne i Hercegovine u streljaštvu, a pet puta je proglašavana najboljom u gradu Tuzli. Prije 13 godina u Tuzli je osnovan Streljački invalidski klub, prvi ovakve vrste u našoj zemlji, a na čijem se čelu nalazila upravo Nukić.

Kadira Nukić (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadira Nukić (Foto: A. K./Klix.ba)

Od Nukić su se danas oprostili i njeni prijatelji iz Informativnog centra za osobe sa invaliditetom Lotos, čija je bila dugogodišnja aktivistica.

"Kadira je bila draga prijateljica, odgovorna majka, podrška svima koji su je trebali. Kao što je slučaj sa svim velikim ženama, živjela je dostojanstveno, preživjela golgotu Srebrenice i našla snage da nastavi živjeti. Bila je vrhunska sportistkinja. Bila je podrška svima, naročito djevojkama i ženama sa invaliditetom. Pokret osoba sa invaliditetom izgubio je vrijednu aktivisticu, ali iako više nije s nama, uspomene na njen aktivizam, hrabrost posvećenost, uvijek će ostati inspiracija generacijama aktivistkinja i aktivista u pokretu osoba sa invaliditetom", naveli su iz Lotosa.

Dženaza Kadiri Nukić će biti klanjana sutra u 13:30 sati u Živinicama.