sport
0

Preminula nogometna legenda Ferenc Puskas

FENA
Mađarski nogometni velikan Ferenc Puskas preminuo je u budimpeštanskoj bolnici u 79. godini života.

Puskas je preminuo u sedam sati ujutro u petak u bolnici Kutvolgyi zbog respiratornih i cirkulatornih problema, saopćio je porodični portparol Gyorgy Szollosy, javio je AP.

Puskas se godinama liječio od Alzheimerove bolesti i liječen je u posljednjim danima od upale pluća i groznice. Kapiten mađarskog "Zlatnog tima" iz 1950-ih godina u intenzivnoj je njezi bio od septembra.

Puskas je postigao 84 golova u 85 mečeva za Mađarsku između 1945 i 1956, predvodeći tim do zlatne olimpijske medalje u 1952. godini i do finala Svjetskog prvenstva 1954., u kojem je izgubila od Zapadne Njemačke.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Puskas je bio kapiten momčadi koju je engleski fudbalski velikan Villy Wright svojevremeno nazvao "najboljim timom na svijetu" u tim godinama.

"Od sviju nas on je bio najbolji. Imao je sedmo čulo za nogomet - ukoliko bi bilo hiljadu solucija pred njim on bi izabrao hiljadu i prvu", izjavio je pokojni Nandor Hidegkuti, također član Zlatnog tima, na Puskasovom rođendanskom slavlju u 1997. godini kada je obilježio 70. rođendan.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U 1999. godini, Puskas je izabran za šestog igrača 20. stoljeća, iza Pelea, Johana Cruyffa, Franza Beckenbauera, Alfreda Di Stefana i Diega Maradone.

Sudeći po Međunarodnoj federaciji fudbalske historije i statistike, Puskas je bio treći najuspješniji igrač nacionalnog prvenstva svih vremena. Puskas je postigao 511 golova u 533 utzakmica odigranih između 1943 i 1966, samo iza Pelea i Josefa Bicana.

Puskas je pet puta bio prvi sa svojim klubovima, osvajajući četiri nacionalne titule u Mađarskoj i osvojio je pet klupskih titula s Real Madridom i četiri titule prvaka Španije. Dok je nastupao za Real Madrid, on je također osvojio tri titule prvaka Evrope u pet finalnih mečeva.