"Stazama šampiona"
58

Premijerom filma "Džajić" počeo 6. sportski simpozij "Simposar"

FENA
(Foto: Kemal Softić/Klix.ba)
Premijerom dokumentarnog filma "Džajić" autora Sabahudina Topalbećirevića, u produkciji Al Jazeere Balkans, počeo je 6. međunarodni sportski simpozij "Simposar 2017".

Premijeri u kinu ''Meeting Point'' prisustvovali su brojni velikani domaćeg i regionalnog sporta, predstavnici Grada Sarajeva, te gosti i prijatelji Simpozija.

Tematski okvir šestog izdanja Simpozija nosi radni naziv "Stazama šampiona", a ponovo je okupio sportske velikane Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Gosti na ovogodišnjem Simposaru su Bogdan Tanjević, Razija Mujanović, Peter Vilfan (košarka), Ana Mirković (sportski psiholog), Ivica Tucak, Dejan Savić (vaterpolo), Dragan Džajić, Refik Šabanadžović, Ivica Osim, Faruk Hadžibegić (nogomet), te novinari Luigi Riva, Zdravko Reić i Senad Hadžifejzović.

Na programu manifestacije sutra je nekoliko panela. Bit će govora o "Govoru mržnje u sportu", ''Fair playu'', te o temi "Sportisti u vrtlogu digitalnog nasilja".

Na panelu o košarci će govoriti slavna košarkašica Razija Mujanović i legendarni trener Bogdan Tanjević.

U subotu će biti promovirana knjiga "Posljednji penal Faruka", autora poznatog italijanskog novinara Luigija Rive, dok je posljednji panel na Simpoziju "Fudbal i rat", a pored novinara Rive, Senada Hadžifejzovića, Zdravka Reića, govorit će i nekadašnji nogometaši Refik Šabanadžović i Faruk Hadžibegić.

Prije svečnog zatvaranja Simpozija, bit će uručene nagrade najboljim ekipama, sportašima i sportašicama u BiH i regionu.