sport
286

Preko 300 učesnica na utrci "Djevojke na trčanju": Prvo mjesto osvojila Biljana Cvijanović

Piše: E.S.H.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nevladina organizacija Marathon Sarajevo danas je uspješno organizovala drugu utrku samo za djevojke u Bosni i Hercegovini – "Djevojke na trčanju". Pobjednica je Biljana Cvijanović koja je prethodnih godina osvajala prvo mjesto na sarajevskom polumaratonu.

"Drugo mjesto je osvojila Rahima Zukić, a na trećem mjestu se našla Selma Zrnić. U konkurenciji Škole trčanja 'Klix' je pobijedila Almedina Šabić koja je osvojila vrijedan sportski trkački sat", rekao je za Klix.ba Erol Mujanović, izvršni direktor NVO Marathon Sarajevo.

Novčane nagrade dobile su prve tri učesnice. Za prvo mjesto nagrada je 300 KM, za drugo 200 KM, i za treće mjesto 100 KM. Sve učesnice su dobile majicu specijalno napravljenu za ovu priliku, a medalje su dodijeljene prvim trima učesnicama.

Mujanović je rekao da je na današnjoj utrci ostvaren cilj u smislu povećanja broja učesnica. Ove godine je učestvovalo 305 djevojaka, što je za 50 posto više u odnosu na prošlu godinu.

"Cilj nam je da dođemo do broja od nekoliko hiljada u narednim godinama. Dokaz da smo na dobrom putu je broj učesnica upisanih u Školu trčanja 'Klix'. Danas je uloga muškaraca bila sekundarna koji su samo bili podrška, a glava uloga je definitivno pripala djevojkama", kazao je Mujanović.

Utrka je startala sa početkom u 16 sati ispred hotela Bristol, a dionica koja je iznosila tri kilometra je bila dovoljno kratka i za one učesnice koje ne treniraju redovno.

Sportski projekat "Djevojke na trčanju“ je organizovan kao promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađanki ali i kao sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu.

Ovom prilikom organizatori žele doprinijeti obilježavanju Sedmice mira, građenju zdravijeg i modernijeg okruženja a sportske manifestacije poput ove su duga praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 30 000 učesnica.