Od 25. do 31. augusta
239

Predstavljen bh. tim za Mediteranske igre na pijesku Patras 2019

D. B.
Druge po redu Mediteranske igre na pijesku održat će se u grčkom gradu Patrasu u periodu od 25. do 31. augusta 2019. godine.

U skladu s programom Igara sportisti iz 26 zemalja će imati priliku da se nadmeću u sportovima kao što su aquathlon, rukomet na pijesku, nogomet na pijesku, tenis na pijesku, odbojka na pijesku, hrvanje na pijesku, kajak na morskim vodama, veslanje na plaži, plivanje sa perajama na otvorenom i u bazenu, plivanje na otvorenim vodama te skijanje na vodi.

Boje bh. zastave će na ovim Igrama braniti sportisti u slijedećim disciplinama:

- plivanje s perajama:

  • Marko Đurić (sportista), 2000 m na otvorenom i 200 m u bazenu, Marko Đurić (trener)

- aquathlon:

  • Nermin Palić (sportista), Mladen Stevanović (sportista), Igor Mandušić (trener).

U ime Olimpijskog komiteta BiH u svojstvu Šefa misije putuje Samra Jurišić.

Marko Đurić, koji se takmiči u disciplini "plivanje s perajama“ na 200 metara i 2 kilometra u otvorenim vodama, u zadnja tri mjeseca se pripremao i to na tri lokacije, a to su Zagreb, Korčula i Tuzla uz također četiri pripremna takmičenja.

"Moja očekivanja za nastup su bolji plasman od prošlih Igara, kad sam završio na petom mjestu, a moj prioritet će biti utrka na dva kilometra u otvorenim vodama", izjavio je Đurić.

Dva takmičara, Nermin Palić i Mladen Stevanović, takmiče se u disciplini "aquathlon". Palić je prije mjesec dana završio Ironman Triathlon te je shodno tome i u sklopu svojih priprema za nastup na Drugim mediteranskim igrama na pijesku prilagodio svoje treninge na kraću distancu (trčanje 2,5 km, plivanje 1 km, trčanje 2,5 km). Vrlo slično je i s Mladenom Stevanovićem, koji je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 kilometara osvojio 7. mjesto.

Stevanović je ponosan što će predstavljati BiH.

"Želim ovim putem izrazitu zahvalnost Olimpijskom komitetu BiH na prepoznavanju naših sportskih uspjeha. Velika je čast i zadovoljstvo nastupiti na Mediteranskim igrama na pijesku kao član Olimpijske porodice BiH, ali je istovremeno i velika odgovornosti i obaveza, koja nam daje podstrek da pružimo svoj maksimum kako bismo ostvarili što bolje rezultate", rekao je Stevanović.

Ceremonija otvaranja Igrara planirana je za 25. august. Cilj ovog događaja je da istakne jedinstvo, solidarnost i prijateljstvo između zemalja Sredozemnog mora. Ceremonija zatvaranja će se održati 31. augusta. Na zatvaranju će se izvršiti predaja zastave ICMG-a zemlji domaćinu sljedećih Mediteranskih igara na pjesku, a to je Alžir.