Potvrdio savez
9

Predsjednik Nogometnog saveza Japana zaražen koronavirusom

F. Z.
Kozo Tashima (Foto: AFP)
Kozo Tashima (Foto: AFP)
Predsjednik Nogometnog saveza Japana i potpredsjednik Olimpijskog komiteta u Zemlji izlazećeg sunca Kozo Tashima zaražen je koronavirusom, javili su mediji.

UEFA je pomjerila Euro za godinu, pomjerena je i Copa America, prekinuta je teniska sezona, sport je praktično stao u cijelom svijetu, ali u Japanu i Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK) se još uvijek pripremaju za Olimpijske igre.

Tashima je rekao kako je simptome osjetio u nedjelju te da je potom u ponedjeljak posjetio ljekara koji ga je informisao da je zaražen koronavirusom. I pored toga rekao je kako se nada da će se igre ipak održati u predviđeno vrijeme.

Međunarodni olimpijski komitet ne planira nikakve "drastične" odluke u vezi s ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, saopšteno je iz ove organizacije. U saopštenju se navodi da je MOK potpuno posvećen Igrama koje treba da počnu za četiri mjeseca, uprkos globalnom širenju koronavirusa.

MOK je poslije diskusija s međunarodnim sportskim savezima objavio da će morati da se izvrše izmjene u sistemu kvalifikacija zbog utjecaja virusa, ali da je planirano da igre budu održane od 24. jula do 9. augusta.