Oštra poruka Bacha
4

Predsjednik MOK-a upozorio Ukrajince: Prestanite prijetiti bojkotom Olimpijskih igara, zažalit ćete

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach je poručio Ukrajincima da prestane prijetiti bojkotom Olimpijskih igara u Parizu.

Nakon što je MOK poručio da će vjerovatno dozvoliti nastup ruskim sportistima na Olimpijskim igrama u Parizu pod neutralnom zastavom, Ukrajinci su zaprijetili bojkotom Igara.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je otišao toliko daleko da je povukao paralelu Rusije s nacističkom Njemačkom.

"Prisjetite se samo šta se desilo 1936. godine. Nacističkoj Njemačkoj je dozvoljeno čak i da organizuje Igre, što je bila ogromna greška. Olimpijski pokret i terorističke države definitivno ne smiju imati dodira", rekao je Zelenski.

Ukrajinci su potom počeli lobirati i u ostalim olimpijskim komitetima, a navodno su na svoju stranu pridobili 40 saveza koji su spremni na bojkot Igara.

Britanski BBC je došao u posjed maila koji je predsjednik MOK-a Thomas Bach poslao čelnicima Olimpijskog komiteta Ukrajine u kojem od njih traži da prestanu s prijetnjama o bojkotu.

"Prijetnja bojkotom je preuranjena jer još uvijek nije donesena konačna odluka o nastupu ruskih i bjeloruskih sportista u Parizu. Prestanite vršiti pritisak na ostale komitete i organizatora Igara, jer i oni svi znaju da možete mnogo zažaliti zbog toga", poručio im je Bach.