Ispao iz forme
67

Poznati švicarski nutricionist: Đoković boluje od ortoreksije i nije svjestan posljedica

Klix.ba
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Poznati švicarski nutricionist Jürg Hösli kazao je da Novak Đoković ima velike probleme u svom načinu života i da uopšte nije svjestan posljedica koje mu trenutna dijeta ostavlja na tijelo.

Srbijanski teniser trenutno prolazi kroz najtežu fazu u svojoj karijeri s obzirom na to da se muči s pronalaskom prave i prepoznatljive forme, a on je u prvih deset mečeva u ovoj godini ima omjer 5-5, što mu se nikada nije desilo za 15 godina karijere.

Đoković je imao povredu lakta koju je navodno riješio operacijom, a Jürg Hösli, koji ima Institut za nutricionističke dijagnoze, tvrdi da problem leži u Novakovom načinu ishrane.

"Sjećam se koliko sam se samo divio gledajući Novaka Đokovića na terenu. Onda sam čuo za njegov plan da u potpunosti promijeni prehranu i pitao sam se koliko će dugo izdržati. Evo, već sada se vide posljedice. On boluje od ortoreksije koja dolazi od naizgled zdrave prehrane i upravo zbog toga nije svjestan posljedica koje je dugoročno ova dijeta ostavila na njega", rekao je Hösli.

On je rekao da Đoković u svojoj dijeti izbjegava šećer i da je to dugoročno loša ideja.

"Đoković je na dijeti koja podrazumijeva izbjegavanje šećera, a koliko god to djelovalo dobro, dugoročno je izuzetno štetno za organizam. S vremenom sportaš osjeća sve veći umor, razvijaju se upale, alergije, a pada i imunitet. Ne znam kakve su njegove nuspojave, ali osobe koje boluju od toga sve više su podložnije stresu, sve manje spavaju, a nekada u san mogu otići samo uz pomoć lijekova. Takve osobe znaju izgubiti povezanost s prijateljima, pasti u depresiju i imaju suicidalne misli", završio je poznati švicarski stručnjak Jürg Hösli.

Đoković je u svojoj karijeri osvojio 12 Grand slamova, a posljednji je bio Roland Garros 2016. godine.