Održano prvenstvo u Tuzli
10

Poznati novi prvaci BiH u latinoameričkim plesovima

Sarajevo-x.com
U subotu je u Tuzli održano 18. Državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u latinoameričkim plesovima. Najbolji parovi naše države borili za medalje u šest starosnih kategorija.

U okviru jednodnevne plesne manifestacije, koju je organizovao Plesni studio Sandoval iz Tuzle, održano je i takmičenje plesnih škola, ali i međunarodni kvalifikacioni turnir u latinoameričkim i standardnim plesovima. Učestvovalo je više od 60 parova iz 12 plesnih klubova iz BiH i susjedne Hrvatske.

Plasmanom u finale osigurali mjesto u reprezentaciji

U finalni dio plasirali su se najbolji koji su imali priliku osvojiti laskavu titulu prvaka BiH u latinoameričkim plesovima za 2011. godinu, ali i osigurati svoje mjesto u reprezentaciji.

Podsjećamo, u svim kategorijama, osim najmlađih, parovi prezentiraju pet plesova i to: sambu, cha - cha, rumbu, paso doble i jive.

Kategorija Pioniri 1 (8-10 godina) imala je najmanje učesnika tako da su sva tri para dobila medalje i pehare, a ona najsjanija zasluženo je otišla u PMS Shadows iz Zenice, odnosno paru Edis Bjeloglavić – Amina Spahić.

Drugoplasirani su bili Ajdin Nukić i Majra Mehmedović iz UPK Tuzla, dok su bronzanu medalju osvojili Almin Omerdić i Iman Ramadan (PMS Shadows Zenica).

Nešto stariji Pioniri 2 (10-12 godina) imali su teži zadatak je su za plasman u završnicu morali izboriti kroz kvalifikacije. U finale se plasiralo šest parova.

Titulu su potpuno zasluženo odbranili Živojin Suvajac i Mia Milanković iz PK Ritam Srbac čime su pokazali da prošlogodišnji uspjeh nije bio slučajan. Drugoplasirani su bili Adi Musemić i Ena Ercegović iz UPK Tuzla, dok su medalje još osvojili i njihovi sugrađani Aid Babović i Ema Đedović iz PS Sandoval.

Kategorija Juniora 1 (12-14 godina) donijela je veliku borbu tri plesna para i sudijama zaista nije bilo lako odlučiti pobjednika.

Ipak, na kraju neko mora biti prvi pa tako ove godine titula najboljih ide u PK Enigma Cazin, a osvojili su je Haris Pozderac – Evelina Kajtezović na veliku radost svojih kolega. Ovo je ujedno i prva titula državnih prvaka koja ide u ovaj plesni klub iz Cazina.

Jorgić i Okanović dominantni u svojoj kategoriji

Srebrnu medalju ponijeli su Amar Hasanović i Mirela Hasanbegović iz PK Flamenco Tuzla. Treće mjesto pripalo je Emiru Muratoviću i Hani Muratović iz PMS Shadows Zenica.

Plesači PS Sandoval Tuzla, Dženan Okanović i Ema Jorgić, potpuno su dominirali kategorijom Juniori 2 (14-16 godina) i zlato nije bilo upitno niti u jednom momentu. Njihovu dominaciju najbolje pokazuje činjenica da su dobili najbolje ocjene od svih sedam sudaca u svih pet plesova što nije uspjelo niti jednom drugom prvaku.

Drugoplasirani su bili Momir Adamović i Isidora Cvijetić iz PK Ritam Srbac, a bronzanu medalju ,nakon velike borbe, uspjeli su osvojiti Oma Hasanović i Edna Šišić iz PK Flamenco Tuzla.

Kategorija omladinaca (16-19 godina) donijela je potpuno neizvjesno takmičenje. S obzirom da su prošlogodišnji prvaci i viceprvaci prešli u stariju kategoriju amatera, u ovoj je bilo teško odrediti favorita.

Ipak, zlato su u Srbac odnijeli Svetislav Savanović i Ivana Santrač iz PK Ritam. Drugoplasirani su bili Zečir Kasumić i Farah Karabeg iz PK Astorija Sarajevo.

Amel Šito i Amina Hadžić plasirali su se na treće mjesto.

Najstarija i najkvalitetnija kategorija donijela je dvostruki trijumf PK Astorija Sarajevo. Prvaci BiH za 2011. godinu postali su Nermin Kočan i Iris Brkić, dok su Adnan Kapo i Nejra Mirvić osvojili srebrne medalje.

Kao trećeplasirani završio je par iz PS Sandoval, domaćina ovog prvenstva, Mirza Begović i Jasmina Šabović.

Plesače već idući vikend očekuje međunarodno takmičenje u Sloveniji a 24. i 25. juna Srbac će ugostiti parove iz cijele Evrope na tradicionalnom takmičenju Ritam Open.