2.000 kilometara
1

Poznati maraton "Run for Love" ove godine od Sarajeva do Londona

Klix.ba
S prošlogodišnjeg maratona (Foto: Tribe)
S prošlogodišnjeg maratona (Foto: Tribe)
Poznato takmičenje Duathlon ove godine ima za cilj okupiti hiljadu trkača i vozača u maratonu "Run for Love" (Trči za ljubav), kako bi prikupili milion funti za podršku i rehabilitaciju žrtava trgovine ljudima.

Takmičari su prošle godine trčali i vozili od Odesse iz Ukrajine do Dubrovnika u Hrvatskoj, a prikupilo se oko 300.000 funti za pomoć u podizanju svijesti i borbi protiv trgovine djecom. Ove godine staza maratona prostire se od Sarajeva do Londona na 2.000 kilometara.

Maraton "Run for Love" kreirao je tim Tribe 2013. godine, a suosnivači događaja su trkači Guy Hacking, Rob Martineau i Tom Stancliffe, članovi poznatog britanskog brenda i zajednice atletičara Tribe.

"Svako 30 sekundi neko trguje ljudima, a većina žrtava su djeca. Više od 13.000 ljudi živi u ropstvu u Velikoj Britaniji. Moramo to zaustaviti i osvijestiti ljude o tom problemu", rekao je Tom Stancliffe.

Novac od maratona "Run for Love" će biti ravnomjerno podijeljen između Centra za pomoć žrtvama modernog ropstva Velike Britanije i britanske kuće za žrtve trgovine djecom.

"Oslobađanje svijeta od ropstva je veliki izazov. Maraton 'Run for Love' ne samo da će osvijetliti ovaj društveni problem, već će obezbijediti sredstva za održavanje i funkcioniranje osoba i stručnjaka koji pomažu žrtvama trgovine ljudima", istaknuo je Andrew Wallis, direktor organizacije Unseen.

Start utrke najavljen je za petak, 30. juna, iz Sarajeva. Trkači će morati prelaziti od 35 do 40 kilometara dnevno, a vozači od 110 do 140 kilometara. Maraton će trajati 16 dana.

"Znamo kako će to biti možda najtežih 16 dana u našim životima. Kretanje po Alpama, izbjegavanje divljih pasa u bosanskim planinama i suočavanje sa balkanskom vrućinom samo su neki od izazova koji su pred nama. Jednostavno je nemoguće pripremiti se za ono kroz šta ćemo proći", poručio je Rob Martineau koji će učestvovati u maratonu.