Zanimljivo takmičenje
378

Poznata imena pobjednika na međunarodnom triatlon kupu "Kulin ban" na Boračkom jezeru

A. B.
Foto: Dino Šečić
U organizaciji Triatlon asocijacije u BiH ovog vikenda se održava 17. međunarodni triatlon kup "Kulin ban" 2020. na Boračkom jezeru koje se nalazi u srcu planine Prenj nadomak Konjica, a na kojem učestvuje oko 100 takmičara iz BiH i regije.

Takmičari su se takmičili u sprint distanci - plivanju (750 metara), trčanju (5.000 metara) i vožnji biciklom (20 km), neprekidno. Danas je održana glavna utrka, a sve kategorije su bile razvrstane na muške i ženske.

Svi takmičari su učestvovali u apsolutnoj kategoriji, a osim nje, učesnici su razvrstani i prema godištima.

Tako je u apsolutnoj kategoriji za muškarce kada je riječ o internacionalnim takmičarima prvo mjesto osvojio Ognjen Stojanović koji dolazi iz Srbije, a iza njega su odmah bili Andrej Vištica iz Hrvatske (2. mjesto) te Vladimir Danko iz Srbije (3. mjesto).

Kada je riječ o takmičarima iz Bosne i Hercegovine, najbolji je bio Belmin Godinjak, zatim Fatih Tahirović i Vladimir Trbić.

U apsolutnoj kategoriji za žene, u internacionalnoj grupi takmičarki, pobjedu je odnijela Lana Gavrilović iz Srbije, a odmah iza nje su bile Neira Odobašić iz BiH i Nikolina Kopanja, koja također dolazi iz BiH.

Neira Odobašić iz BiH je osvojila prvo mjesto i u kategoriji takmičara iz BiH, a Nikolina Kopanja drugo. Na trećem je bila Tijana Salčinović.

Plivanje se odvijalo u jednom od najljepših prirodnih jezera u BiH, a biciklistička staza je vodila kroz prekrasan kraj koji je prije svega poznat po neukroćenim vrletima planina Visočice, Bjelašnice i Prenja.

Staza za trčanje pratila je obalu jezera i na kraju završavala prolazom kroz voćnjak šljiva i jabuka. Zona izmjene je bila u neposrednoj blizini početka plivanja i ciljne ravnine.

Interes za ovogodišnji triatlon kup bio je veći, ali je zbog pandemije koronavirusa broj takmičara ograničen na stotinu.

Osim navedenog, pred organizatorima je bio zahtjevan zadatak da osiguraju uslove za poštivanje propisanih i preporučenih higijensko-epidemioloških mjera pa je u Eko selu Boračko jezero, kao domaćinu takmičenja, bio omogućen prostor za neophodnu fizičku distancu, a osigurane su i dovoljne količine maski i zaštitnih dezinfekcionih sredstava.