sport
21

Povratak legende: Mirko Filipović se vraća u ring, nastupa u Japanu u septembru

Piše: E. B.
Mirko Filipović
Mirko Filipović
Legendarni Mirko Filipović se vraća iz kratkotrajne penzije, a borit će se u Japanu.

Cro Cop je potvrdio da će nastupati na turniru "Rizin Fighting World GP 2016".

Prva runda takmičenja je zakazana za 25. septembar ove godine. Četvrtfinalne borbe su 29. decembra, a polufinala i finale je zadnjeg dana ove godine.

"Nakon odluke da se povučem koja je bila uvjetovana u prvom redu ozljedama, a i velikim razočarenjem koje mi je priredila USADA kada me je zdravog pravog suspendirala, ali baš zdravog pravog, ali to će biti tema uskoro jer svega par ljudi zna sto se zaista dogodilo.

Uglavnom, donio sam odluku da je dosta, prvo sam se par mjeseci rehabilitirao od svih ozljeda koje godinama vučem. U međuvremenu me više organizacija zvalo da nastupim, ali sam sve odbio. Trenirao sam i dalje svakodnevno jer je to moj život i bez toga ne mogu i nisam razmišljao o povratku.

Nedavno sam dobio poziv od Rizina, japanske organizacije, nasljednika legendarnog Pridea. Vlasnik Rizina je nekadašnji vlasnik Pridea sa kojim sam imao izvrsnu poslovnu saradnju, a i prijateljski odnos i to je prevagnulo da nastupim na ovom turniru teškaša.

Neprocjenjivo je doživiti opet onu navalu adrenalina u Saitama Areni i vratiti se 10, 15 godina unazad. Vjerujte, to je neprocjenjivo i nema nikakve veze sa novcem, a druga stvar je sportska nepravda koja mi je nanesena, ma šta ko mislio o tome jer ako su moji nalazi na nenajavljenom testiranju potpuno čisti i uredni i nema ni tragova bilo kakvih nedopuštenih sredstava, odnosno dopinga, onda me se ne može i ne smije suspendirati i staviti na stup srama i u isti koš sa ljudima koji su pod teškim dopingom i borbe odrađivali, ali eto, vidjeli ste da ipak može i nije to način da se ode i oprosti od sporta, ali jednostavno mi se sve zgadilo i donio sam odluku da je dosta, a na kraju i u 42. sam.

Ipak, pokušat cu se još jednom popeti na tron. Da li ću uspjeti, ne znam. Konkurencija će biti opaka, ali vjerujte da ću dati sve od sebe i maksimalno se pripremiti za možda i najvažniji nastup karijere.

Vjerujte da se neću obrukati i da ću doći maksimalno spreman, pa šta Bog da!", poručio je Mirko.