sport
0

Povoljan raspored za BiH u kvalifikacijama za Euro 2008

FENA
Danas je u Istanbulu održan sastanak predstavnika nogometnih saveza Mađarske, Malte, Moldavije, Norveške, Grčke, Turske i BiH, koji se odnosio na usvajanje rasporeda utakmica, u okviru C-grupe, u kvalifikacijama za EURO 2008. godine.

Nakon šestosatnih razgovora dogovor nije postignut, a većina učesnika na kraju je prihvatila prijedlog Norveške da se žrijeb izvrši odmah u Istanbulu.

Prvi, od ukupno 12 kvalifikacionih utakmica, nogometna reprezentacija BiH će igrati 2.ili 3. septembra ove godine na gostovanju na Malti, a samo tri dana kasnije izabranici selektora Blaža Sliškovića dočekuju Mađarsku. Ekipa BiH će u oktobru odigrati još dvije utakmice, na gostovanju u Moldaviji (7.ili 8. oktobra), a zatim 10. ili 11. oktobra u BiH slijedi susret s aktualnim evropskim prvakom – Grčkom.

Prvi suret u 2007. godine BiH igra na gostovanju protiv Norveške, a nakon što će u 6. kolu nogometaši naše zemlje biti slobodni, prvi krug kvalifikacija će završiti kao domaćini -reprezentaciji Turske (2.ili 3. juna 2007.).

Selektor Slišković ovakav ishod žrijeba ocijenio kao izuizetno povoljan:

"Tokom sastanka nismo uspjeli realizovali ono što smo željeli, ali smo to praktično dobili žrijebom. Naravno,ono što je najvažnije u startu se sastajemo s ekipama protiv kojih objektivno imamo velike šanse. Već u prve dvije utakmice želimo da se nametnemo i nagovjestimo naše želje", kazao je Slišković.

Nastup na EP će osigurati dvije prvoplasirane ekipe iz grupe.

Raspored kvalifikacionih utakmica reprezentacije BiH u C-grupi:

  1. godina: 2/3. septembra: Malta-BiH 5/6. septembra: BiH-Mađarska 7/8. oktobra: Moldavija-BiH 10/11. oktobra: BiH-Grčka

  2. godina: 24/25.marta: Norveška-BiH

27/28.marta: slobodni 2/3. juna: BiH-Turska 5/6. juna BiH-Malta 8/9. septembra: Mađarska-BiH 11/12.septembra: BiH-Moldavija 13/14.oktobra: Grčka-BiH 16/17.oktobra: BiH-Norveška 17/18. novembra: slobodni 20/21. novembra: Turska-BiH