sport
0

Poturak potvrdio svjetsku klasu

FENA
Najbolji bosanskohercegovački K1 borac Dževad Poturak je na međunarodnom turniru u Debrecenu pobijedio dvostrukog svjetskog prvaka u tajlandskom boksu Djamala Kasumova i time još jednom potvrdio svjetsku klasu.

Mada je prije meča s Kasumovim, koji u posljednje dvije godine nije pretrpio poraz, smatran autsajderom, Poturak je pokazao sve svoje kvalitete i jednoglasnom sudijskom odlukom izborio pobjedu. Taj mu je meč otvorio vrata mnogo jačih turnira i mečeve s najvećim svjetskim borcima.

"Malo ko je vjerovao da mogu pobijediti Kasumova, ali sam uspio. Odmah nakon meča dobio sam određene ponude, a prihvatio sam dvoboj s Ukrajincem Vladimirom Ustinovom", naglasio je Poturak, poznatiji kao "Bh.machine".

Ustinov pripada klasi vrhunskih boraca. Težak je 128 kg i visok 208 cm, pa Poturka očekuje izuzetno težak meč.

"Radi se o kvalitetnom borcu koji je mnogo teži i viši od mene. No, nadam se da ću se do meča potpuno spremiti i ostvariti pobjedu", rekao je Poturak.

Dodao je da se nada da će i svjetski promotori prepoznati njegov kvalitet i pozvati ga na međunarodni Grand prix turnir u K1 u Japanu, što je san svih takmičara.

"To je vrhunac do kojeg se teško dolazi. No, nadam se da ću do kraja godine, a najkasnije početkom 2007. ostvariti i taj cilj", rekao je Poturak, koji će s Ustinovom ukrstiti rukavice 25. novembra u Samari.