sport
1.8k

Postao svjetski prvak: 56-godišnji Sejfo Šehović ostvario životni cilj u Las Vegasu

Piše: Edin Isanović
Sejfo Šehović (56) je na Svjetskom prvenstvu u powerliftingu koje se održava u Las Vegasu od 10. do 20. septembra osvojio dva zlata za BiH.

Šehović je u kategoriji do 73 kilograma, koliko je imao na vaganju, podigao 225 kg i oborio svjetski rekord u deadliftu. Nekoliko dana poslije osvojio je zlato i u powerliftingu. U kategoriji do 72 kilograma podigao je 230 kilograma. I ovaj rezultat je bio dovoljan za svjetski rekord.

Šehović je još uvijek u Las Vegasu. Za Klix.ba je ispričao kako je izborio nastup na ovom eminentnom nadmetanju.

"Dva puta sam postao balkanski prvak. Titule sam osvojio u Sloveniji i Srbiji. Također, postao sam i evropski prvak u Engleskoj i stekao pravo učešća na Svjetskom prvenstvu u SAD-a. Takmičenje u Las Vegasu se održava od 10. do 20. septembra. Ostvario sam dobar rezultat. Velika mi je čast što sam predstavljao BiH i što se naša zastava nalazi na diplomi sa šampionima. Mnogo država svijeta je imalo svoje takmičare", kazao je Šehović za Klix.ba.

Bh. predstavnik potcrtava kako je zlato osvojio u deadliftu gdje je podigao 225 kilograma i powerliftingu kada je podigao 230 kilograma. U obje kategorije oborio je evropski i svjetski rekord.

"Stigao sam do dva zlatna odličja za moju BiH i to mi zaista puno znači. No, moram istaći da bez mojih prijatelja ne bih mogao doći na ovo izuzetno kvalitetno takmičenje. Ovom prilikom se zahvaljujem Adnanu Karabašu koji je sa još četvoricom rođaka stigao iz St. Louisa da me bodri. Inače, svoj životni cilj ,kada je u pitanju ovaj sport, sam ostvario. Mislim na powerlifting i deadlift. No, i dalje ću nastaviti dok me zdravlje bude služilo. Također, istakao bih da sam u ukupnom poretku bio drugi na svijetu sa dva zlata. Pored dva najsjajnija odličja bio sam drugi u deadliftu u kategoriji - apsolutno najjači", kazao je naš sagovornik.

Na kraju je istakao kako se u gradu na Miljacki osnovano udruženje za razvoj ovog sporta.

"Osnovali smo i registrovali Udruženje za razvoj sporta snage u powerliftingu. Predsjednik je Irfan Muhić. Tu ima još nekoliko ljudi koji vole ovaj sport. Težit ćemo da što više omladine sklonimo sa ulica i okrenemo sportu gdje smo napravili velike rezultate", zaključio je šampion koji se u Sarajevo vraća u ponedjeljak.