Sarajevo
0

Posljednji ispraćaj Amira Dautovića Miše u četvrtak na groblju Lav

Sarajevo-x.com
Amir Dautović Mišo
Amir Dautović Mišo
U Sarajevu je u nedjelju, 24. aprila, iznenada umro Amir Dautović Mišo, dugogodišnji selektor i trener mnogih generacija Streljačkog saveza Bosne i Hercegovine.

Komemoracija ovom vrhunskom stručnjaku će se održati u četvrtak 28.04.2011. godine u 12:00 sati u Olimpijskom muzeju na Zetri, a posljednji ispraćaj će biti istog dana na groblju Lav u 14:00 sati.

Amir Dautović je rođen 28. jula 1942. godine u Sarajevu i potiče iz poznate streljačke porodice. Njegova majka Mira Lukić-Dautović bila je višestruka prvakinja i rekorderka u streljaštvu nekadašnje SFR Jugoslavije, a Mišo se već u ranoj mladosti počeo baviti ovim napornim sportom u kojem je, prvo kao takmičar, a kasnije kao trener i selektor postigao vrhunske rezultate. Bio je trener i saradnik i olimpijskim sportistima, kao što su Esad Đulić, Miroslav Šipek, Zdravko Milutinović, Srećko Pejović i Nedžad Fazlija, a odgojio je vrsne bosanskohercegovačke strijelce. Jedan je od rijetkih sportista i sportskih radnika koji je učestovao, kao trener i selektor, na više olimpijskih igara.

Amir Dautović je bio i član reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je u Skoplju, na prvenstvu bivše Jugoslavije 1958. godine postavila državni rekord i osvojila prvo mjesto. U ekipi su tada bili njegovi vršnjaci i prijatelji Slobodan Purišić, Izudin Filipović i Stjepan Jovičić.

Smrću Dautovića bosanskohercegovački sport, a posebno streljaštvo, izgubili su vrijednog i predanog sportistu i sportskog radnika.