S mjesta događaja
23

Posjetili smo Republički stadion u Jerevanu: Spoj starog i modernog, pijaca u prvom planu

N. K.
Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Jerevanu odmjeriti snage s Armenijom u okviru šestog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a reporter portala Klix.ba posjetio je danas stadion na kojem će se odigrati ova izuzetno važna utakmica.

Republički stadion ili punog naziva Republički stadion Vazgen Sargisjan nalazi se u glavnom gradu Jerevanu, a kako smo se i sami mogli uvjeriti, spoj je starog i modernog dizajna. Posebno je zanimljiva okolica stadiona na kojoj apsolutno dominira pijaca i na prvu ništa ne sluti da se iza ograde igraju važne utakmice pod okriljem UEFA-e.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Stadion je sagrađen između 1933. i 1935. godine, kada je i zvanično otvoren kao stadion Dinama, a renoviranje je izvedeno 1953. godine nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Nova velika obnova dogodila se 1999. godine kada je stadion preimenovan u Republički. Međutim, krajem te godine, nakon atentata na bivšeg premijera Armenije Vazgena Sargisjana, ime stadiona službeno je promijenjeno u današnji naziv.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Još jedna velika obnova dogodila se 2008. godine, a ovaj put je posao odradila izraelska kompanija Green Diversified Ltd. Teren je u potpunosti zamijenjen modernom površinom, popravljen je VIP sektor i na stadionu je postavljen moderan sigurnosni sistem koji zadovoljava UEFA-ine standarde.

Stadion kapaciteta 14.403 sjedećih mjesta uglavnom se koristi za potrebe nogometnog saveza i dom je armenske nogometne reprezentacije. Na njemu utakmice igraju i lokalni klubovi Ararat i Pyunik.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Najviše gledatelja na Republičkom stadionu zabilježeno je 2003. godine na meču protiv Španije kada je bilo prisutno 16.000 gledatelja, dok je 500 gledatelja manje bilo 2007. godine na susretu protiv Protugala.

BiH je na ovom stadionu prije deset godina slavila pobjedu 2:0, a strijelci su tada bili Senijad Ibričić i Zlatan Muslimović. Meč se igrao u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Zmajevi i ovaj put dolaze s imperativom pobjede i samo sa osvojena tri boda iz Jerevana ostaju u igri za odlazak na Euro.

Podsjetimo, susret u Jerevanu između Armenije i BiH igra se sutra s početkom od 15:00 sati.