sport
0

Ponovo na tronu: Ćatić na krilima publike u spektakularnom meču srušio Čudinova

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Peti put u svojoj karijeri Adnan Ćatić (Felix Sturm) osvojio je titulu prvaka svijeta po WBA verziji u srednjoj kategoriji.

Ćatić (37) je u König-Pilsener Areni u Oberhausenu pred 12 hiljada gledatelja u vrlo teškom i sjajnom meču nakon odluke sudija (115-113, 115-113, 114-114) savladao Rusa Fedora Čudinova (28) i osvetio mu se za poraz u maju prošle godine, te se ponovo popeo na svjetski tron.

Ovo je prvi poraz Čudinova u profesionalnoj karijeri, a do sada je imao 14 vezanih pobjeda od kojih je 10 okončao nokautom. No, ovog puta on je tugovao. Ćatić je, vođen velikom podrškom publike u kojoj je prvi put bio njegov sin Mahir, upisao svoju 40. pobjedu u profesionalnoj karijeri tokom koje je upisao i pet poraza, te tri remija.

Meč je od početka bio veoma uzbudljiv i publika je mogla uživati, jer nijedan borac se nije štedio. Prve tri runde su prošle u velikoj razmjeni udaraca i bilo je teško procijeniti ko je u prednosti.

Oba borca su pokazala da zaslužuju ovakav meč i da su zasluženo u vrhu srednje kategorije boksa. Ritam se nije smanjivao ni tokom četvrte i pete runde gdje su i Ćatić i Čudinov ponovo razmijenili nekoliko žestokih udaraca i bilo je samo pitanje ko će izdržati duže.

Meč je ušao u nešto mirniju fazu tokom šeste i sedme runde kada se, zbog taktike ili jednostavno umora, tempo smanjio.

Najmanje uzbuđenja donijela je osma runda, a onda je u devetoj rundi Ćatić uspio povezati dva veoma dobra udarca i s velikim samopouzdanjem ušao u završnicu velikog okršaja.

U 10. rundi mogla se čuti podrška publike za Ćatića koja je trajala tokom cijelog meča, ali je najupečatljivija bila u tim momentima, jer je i publika osjetila da se meč "lomi". Čudinov je izgledao svježe iako se meč bližio kraju i u ovoj rundi je bio superiorniji borac.

Ćatić je bio svjestan da mora napadati svim snagama, jer je Čudinov bio u blagoj prednosti. S velikim žarom uz ogromnu podršku sa tribina Ćatić je napadao neumornog Čudinova. Rus se jako dobro branio tokom 11. runde u kojoj nije bilo puno čistih udaraca, ali je bilo žestoko.

U posljednjoj rundi koja je pokazala veličinu oba borca koji su priuštili pravi spektakl jedino je nedostajao nokaut, ali i Ćatić i Čudinov su ostali na nogama nakon ogromne razmjene udaraca. Na kraju se čekalo da odluče sudije. A one su titulu vratile u ruke Ćatića koji je pokazao srce šampiona i sasvim zasluženo sa većim brojem tačnih udaraca savladao Čudinova.