sport
0

Policiji u Pekingu zabranjeno ometanje stranih novinara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Policiji u Pekingu zapovijeđeno je da se ne miješa u posao stranim novinarima koji će izvještavati s Olimpijskih igara koje počinju u petak.

Prema internim dokumentima koje je Reuters dobio na uvid, nova pravila izdana prošle sedmice nalažu policiji u Pekingu da se ne miješa u javne govore protiv vlade koji se odnose na zabranjeni duhovni pokret Falun Gong, Xinjiang, Tibet ili neovisnost Tajvana.

Intervenirati mogu samo ako dođe do "drastične akcije koja privlači mnoštvo ili narušava javni red" na Trgu nebeskog mira ili nekom drugom politički osjetljivom mjestu. Policiji se također zabranjuje da brani rad fotografima i snimateljima te oštećivanje njihove opreme.

Nije dopuštena ni zapljena fotografskih memorijskih kartica niti se novinare smije privoditi na ispitivanje "u redovnim slučajevima". Ne smije se također miješati u intervjue stranih novinara s ljudima koji su izbačeni iz stanova, koji su ostali bez zemlje ili posla i raznim aktivistima.

"Stranim novinarima više neće biti zabranjeno snimanje na Trgu nebeskog mira", rekao je jedan policijski dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Kako javljaju agencije, novinari će ipak za snimanje na tom trgu, poprištu krvavo ugušenih studentskih protesta za demokratiju 1989., morati podnijeti zahtjev 24 sata prije, prema kineskoj agenciji Xinhua.