sport
0

Poklapanje Olimpijade 2012. sa Ramazanom uzrokovalo bijes među muslimanima

Sarajevo-x.com
Olimpijske igre 2012. koje bi se trebale održati u Londonu uzrokovale su mnoge rasprave kada je otkriveno da će se Igre poklopiti sa svetim mjesecom Ramazanom.

S obzirom da vjernici poste od svanuća do zalaska sunca, sportisti islamske vjeroispovjesti će se naći u znatno slabijem položaju od sportista koji ne poste, dok će ovi biti u očitoj prednosti.

  1. mjesec Ramazana će trajati od 21. jula do 20. augusta, dok će Olimpijske igre početi 27. jula i završiti 12. augusta. Predviđa se da će oko 3000 takmičara islamske vjeroispovjesti biti pogođeno.

Oko četvrtine od ukupno 11.099 sportista na Olimpijadi 2004. je došlo iz islamskih zemalja.

"Olimpijske igre povezuju sve nacije i religije. Kako će se sportisti nositi sa njihovim ličnim religijskim pitanjima, zavisi samo od njih“, izjavila je glasnogovornica IOC-a Giselle Davies.

Joanna Manning Cooper, glasnogovornica komiteta za organizovanje Igara u Londonu 2012. izjavila je kako su bili svjesni u koje vrijeme će se organizovati Igre, ali da je odluka rezultat više faktora koji su razmatrani. Tako tvrde da će u to vrijeme transport biti znatno slabiji zbog praznika, kao i da je tada lakše naći 70.000 volontera koji će raditi za vrijeme Igara.

Jedna od mnogih islamskih zemalja koje traže promjenu datuma jeste i Turska. Togay Bayalti, predsjednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Turske izjavio je: “Bit će teško za muslimane sportiste. Oni, naravno, ne moraju postiti kada putuju ili se bave sportom, ali to će biti samo njihova odluka.“

Mnogi islamisti se bune tvrdeći da to neće utjecati samo na sportiste već i na sve koji žele da gledaju Olimpijadu, jer je to vrijeme posta i duhovnog pročišćenja te da mnogi muslimani neće željeti gledati televiziju niti putovati.