Vrhunac njegove karijere
28

Pogledajte pretpremijeru filma o snowboardingu “Fleeting Time” Bena Fergusona

D. B.
Američki snowboarder Ben Ferguson snimio je film koji mnogi nazivaju vrhuncem njegove karijere, a sada je ekskluzivno dostupan na Red Bull TV.

Snowboarder iz Oregona Ben Ferguson proveo je dvije godine radeći na filmskom projektu života. Putovao je svijetom, jurio oluje i spuštao se terenim prekrivenim cjelcem kako bi nam donio svoj prvi film kojim je svijetu pokazao da je on jedan od najdominantnijih backcountry boardera svoje generacije.

Premijera filma "Fleeting Time" održana je u Fergusonovom rodnom gradu Bendu, u Oregonu, 1. oktobra, a nakon toga je krenuo na turneju po SAD-u i Kanadi. Film će biti premijerno digitalno i besplatno ekskluzivno prikazan na Red Bull TV-u od 3. do 9. novembra.

Ferguson je započeo svoju karijeru na planini Mt. Bachelor u Oregonu zajedno sa svojim mlađim bratom, Gabeom, prvo na lokalnim, a zatim i na ozbiljnijim takmičenjima kao što su US Open i poligon Snowboarder Magazina, The Launch. Tamo je privukao pažnju svojim moćnim pristupom i nevjerojatnom kontrolom. Nije prošlo dugo prije nego što je dospio pod svjetla X Gamesa i stajao na podiju na Burton Global Open Series događajima. Zatim se 2018. kvalifikovao za američki olimpijski tim u halfpipeu u Pyeongchangu, gdje je zauzeo četvrto mjesto.

"Još kad sam bio klinac, uvijek sam želio biti snowboarder – ali ne nužno takmičiti se. Ljudi u koje sam se ugledao bili su Travis Rice, Nicholas Müller, Mikkel Bang, svi ti frajeri koji su snimali cool video klipove. Oduvijek sam se želio više baviti snimanjem u prirodi i biti na svom snowboardu u planinama, a ne samo na takmičenjima", rekao je Ferguson.

Nakon što mu je izmakla medalja u Pyeongchangu, Ferguson je znao da je vrijeme da stvori nasljeđe za sebe u filmskom obliku. Početkom 2020. dobio je zeleno svjetlo da predvodi vlastiti projekt. Nakon toga, odabrao je ekipu koja će glumiti u filmu: njegov brat Gabe, superzvijezda u nastajanju Jared Elston, legende Curtis Ciszek i Austin Smith, neki od elitnih profesionalaca Ayumu Hirano, Kaishu Hirano i Raibu Katayama, fenomenalne Hailey Langland i Zoi Sadowski-Synnott, a popis zaokružuju neka od najvećih imena snowboarda, Mark McMorris, Danny Davis, Mikkel Bang i Travis Rice.

"Cilj mi je bio inspirisati mlađe generacije i potaknuti ljude boardanje. Također ga želimo povezati s onim starijim filmovima i želimo da živi u skladu s postavljenim standardima od strane starije generacije", kazao je Ferguson o cilju filma Fleeting Time.

Metoda produkcije bila je jednostavna, imati najbolje snowboardere koji voze na najboljim padinama na svijetu i pobrinuti se da filmska ekipa bude jednako dobra kao i sportisti.

Prema Fergusonu, ovaj film govori o naslijeđu.

“Vrijeme je prolazilo. Imali smo vremena, ali morali smo se nositi i s pandemijom i drugim stvarima. Znate, sve kušnje i nevolje koje dolaze sa snimanjem filma; putovanja i sve. Dvije godine su puno vremena, ali samo ako ga pametno potrošite. Sat uvijek otkucava. Vrijeme je prolazno. Ako ga koristite loše, gubite hrpu vremena, a vjerojatno i novca. A onda na malo dubljoj i možda mračnijoj noti, razmišljate o ekološkoj krizi kroz koju upravo prolazimo. I samo biti snowboarder i razgovarati s drugim snowboarderima i razmišljati o tome koliko ćemo još stvarno moći raditi stvari koje smo imali dovoljno sreće raditi do sada. Zato smo htjeli iskoristiti ova vremena", završio je Ferguson.

Njegov film možete pogledati ovdje.