Brdo Žuč
1.3k

Pogledajte kako izgleda danas otvoreno prvo sportsko strelište u Sarajevu

B. R.
Sportsko strelište na brdu Žuč (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
Sportsko strelište na brdu Žuč (Foto: Općina Novi Grad Sarajevo)
U Sarajevu je danas otvoreno prvo sportsko strelište. Nalazi se na brdu Žuč, saopćili iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Istaknuto je da je ovo jedino sportsko strelište na otvorenom u Sarajevu. Napomenuto je da je Žuč bio jedno od mjesta odbrane Bosne i Hercegovine u posljednjem ratu.

Strelište se nalazi na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda za koje je naglašeno da je na njemu u narednom periodu planirana gradnja spomenika oslobodiocima Sarajeva "Krila slobode".

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić (SBiH) i direktor preduzeća Lokom Edin Čano. Načelnik Efendić je čestitao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) koja je neke od svojih najvećih bitaka imala na brdu Žuč, na Golom brdu, brdu Vis i koti 850.

"Nekako simbolički na Dan formiranja ARBiH mi upotpunjujemo plato Brda Zuč sa još jednim sadržajem. Ranije je izgrađen Dom oslobodilaca, na ulaznoj kapiji, koji je omiljeno mjesto za brojne Sarajlije. On ima muzej dviju ratnih brigada koje su se borile na brdu Zuč. Drugi sadržaj, kojeg otvaramo, je strelište koje će u narednim godinama biti dom za brojne zaljubljenike u ovaj sport. Postoji i lokalitet Golog Brda, gdje je u pripremi projekat izgradnje Centralnog spomen-obilježja koje će zaista biti monumentalno, vjerovatno najljepše u cijeloj Bosni i Hercegovini", kazao je Efendić.

Direktor Lokoma Edin Čamo je istakao da je streljaštvo kao sport jedan od najzastupljenijih u svijetu te da je ovo prvo civilno strelište u Kantonu Sarajevo.

"Više od 160 zemalja praktikuje streljaštvo kao sport. U našoj državi u zadnje vrijeme prisutna je ekspanzija sporta. Meni je posebno drago što žene zauzimaju sve veći broj u ovom sportu. Zahvaljujem se načelniku Efendiću, jer da on nije prepoznao značaj ovog projekta ovog objekta, još uvijek ga ne bi bilo", rekao je Čano.

Osim sportista, strelište će moći koristiti pripadnici sigurnosnih agencija, policija, vojne strukture i svi oni koji budu željeli koristiti pogodnosti ove lokacije za treniranje i vježbu, saopćili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.