Nesreća u Alpama
0

Poginula olimpijska pobjednica iz Nagana

Totalsport
Francuska snowboarderica Karine Ruby (31) smrtno je stradala u nesreći pri alpinističkom usponu na Mont Blanc, najviši evropski vrh u francuskim Alpama.

Ruby je predvodila petočlanu ekspediciju prema vrhu. U jednom trenutku prvi je penjač, Gilles Monchard, izgubio ravnotežu i pao u raspuklinu u ledenjaku, povukavši za sobom i ostalih pet alpinista, povezanih užetom. Osim Ruby, ozljedama je podlegao i Simon Ouest, dok je Monchard završio u bolnici s teškim ozljedama.

Prema podacima kojima raspolaže mjesna policija, vremenski su uvjeti u trenutku nesreće bili dobri. Ponor u koji su alpinisti pali dubok je dvadesetak metara.

Ruby je kurs za voditelja alpinističkih ekspedicija trebala završiti unutar nekoliko sedmica. Alpinizmom se ozbiljno počela baviti nakon što je završila karijeru 2006. godine na Olimpijskim igrama u Torinu.

Bila je prva žena u historiji olimpizma sa zlatom u snowboardanju. Pobijedila je u Naganu 1998. godine u veleslalomu. U istoj je disciplini četiri godine kasnije u Salt Lake Cityju osvojila srebrnu medalju.