sport
0

Podignuta zastava BiH u olimpijskom selu u Torinu

FENA
Dan uoči otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Torinu je u olimpijskom selu svečano podignuta zastava BiH.

Pored delegacije Olimpijskog komiteta BiH, sportista i trenera našeg tima ovom činu su prisustvovali predsjedvajući Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i ambasador BiH u Italiji Midhat Haračić, kao članovi olimpijskih timova Danske, Tajladna i Turske.

Današnjim dolaskom alpske skijašice Mojce Rataj i njenog trenera Mateja Lunežnika u Torinu je kompletirana selekcija BiH. Nakon jučerašnjeg dolaska i smještaja u olimpijsko selo sportisti BiH u čevrtak su su obišli i olimpijska borilišta na kojima će se takmičiti u narednih 16 dana.

U Torino je doputovala i delegacija grada Sarajeva, koja će uz predsjedavajućeg Jovića prisustvovati sutrašnjem svečanom otvaranju Igara.

Iako je do otvaranja Igara ostalo samo 24 sata svi radovi nisu još uvijek gotovi. Tako pored borilišta, ali i stadiona Comunale, na kojem će Igre biti otvorene, završni radovi još uvijek traju. Na ovom stadionu sinoć je održana generalna proba ceremonije svečanog otvaranja. Prema onom što što je viđeno i što je najavljeno scenarijem očekuje se istinski spektakl, jedna od najljepših ceremonija u istoriji svih olimpijskih igara. Slika sa stadiona Cominale u petak u 20 sati će otići u 200 zemnalja, čak 40 više u odnosu na prošle igre u Salt Lake Cytiyju prije četiri godine.

Po broju sportista i zemalja učesnica Igre u Torinu, koje će trajati do 26. februara, biće rekordne. Očekuje se nastup oko 2.500 sportista iz gotovo 90 zemalja, a događanja na Igrama će pratiti 10.000 akreditovanih novinara.

Našu zemlju će drugog dana Olimpijade prvi predstavljati Vedrana Vučičević i Bojan Samardžija u skijaškom trčanju, u utrkama na 15 i 30 km.